Megint megtiltanák, hogy személyi igazolvány nélkül lehessen mobil feltöltőkártyát vásárolni

Az igazságügyi miniszter szerint így vehetik elejét a bűncselekményeknek, illetve könnyebb lenne felderíteni őket.

Hirdetés

Bár korábban már az alkotmánybíróság elkaszálta az erre vonatkozó kezdeményezést, Stelian Ion igazságügy-miniszter ismét csak felvetette, hogy be kellene tiltani azt a gyakorlatot, miszerint az utcáról besétálva bárki a személyi adatai megadása nélkül vásárolhat feltöltős mobiltelefon-sim-kártyát.

A minisztert az elmúlt időszakban elkövetett bűncselekmények – telefonos bombafenyegetés a bukaresti táblabíróságon, az aradi bombamerénylet, amelyben a gyanú szerint mobiltelefon segítségével működésbe hozott, távirányított bombával robbantottak fel egy vállalkozót, illetve a két évvel ezelőtti caracali emberrablás és gyilkosság – késztették arra, hogy ismét beleálljon az ügybe.

Mint kedden este elmondta, ismét napirendre kell tűzni a kérdést, hogyan lehet alkotmányosan elérni, hogy ne lehessen névtelenül feltöltőkártyát vásárolni, mivel egyre több, a törvénnyel szembekerülő személy használja őket.

Az alkotmánybíróság tavaly februárban nyilvánította alkotmányellenessé azt a kormányrendeletet, amely éppen ebben az ügyben próbált rendet vágni.

Akkor az ombudsman emelt sikeresen panaszt a névtelen kártyavásárlást tiltó jogszabály ellen.

Hirdetés