Megint fegyvert találtak egy iskolában, jön a pedagógussztrájk, egy orvos pedig az otthonszülés veszélyeire figyelmeztet

Két hét alatt három diáknál találtak fegyvert. Országos sztrájkra készülnek a tanárok. Meghalt egy nő, aki otthonában szült dúla segítségével. Napi hírösszefoglalónk.

Hirdetés

A feje tetejére állhat a tanév, a jövő héten általános sztrájkba lépnek a pedagógusok

Tizennyolc évvel a legutóbbi általános tanügyi sztrájk után ismét teljes munkabeszüntetéssel tiltakozhatnak a pedagógusok az ágazatban uralkodó áldatlan állapotok miatt. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret, illetve az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség vezetői kedden sajtótájékoztatón jelentették be, hogy május 17-én 11 és 13 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak, május 22-én pedig az általános munkabeszüntetés következik, ha a kormány addig nem válaszol a követeléseikre.

A pedagógusok elsősorban béremelést szeretnének, de szerepel a követeléseik között az oktatási infrastruktúra és az iskolák felszerelésének fejlesztése, a bürokrácia csökkentése és az iskolai erőszak elleni határozottabb fellépés is.

A pedagógusok tiltakozó megmozdulásához az egyetemek is csatlakoznak.

Simion Hăncescu, az FSLI vezetője azt tanácsolta a szülőknek, hogy ha általános sztrájkra kerül sor, tartsák otthon a gyerekeket, mert az iskolákban nem lesz, aki foglalkozzon velük, hiányzásokat, jegyeket sem írnak be. Ez idő alatt vizsgákat, felmérőket sem tartanak az iskolákban és egyetemeken, ez pedig jelentősen megkavarhatja a vége felé közeledő tanévet.

Meghalt egy nő, miután otthon szült egy Facebookon megismert dúla segítségével

Szülés közbeni komplikációk miatt meghalt egy 42 éves nő, aki otthonában akarta megszülni gyerekét, ehhez pedig egy Facebookon megismert dúla segítségét vett igénybe.

Az esetet a jászvásári nőgyógyászati és szülészeti kórház orvosprofesszora, Mircea Onofriescu ismertette, hogy így hívja fel a figyelmet az otthonszülés veszélyeire.

A 42 éves Piatra Neamț-i nőt hétfőn szállították kórházba súlyos állapotban, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. Onofriescu szerint a trombofíliával, vagyis kóros vérrögképződési hajlammal és szklerózis multiplexszel élő nő előzőleg járt több orvosnál is, a szakemberek pedig császármetszéses szülést javasoltak neki állapota miatt.

Ennek ellenére az első gyermekét váró nő úgy döntött, hogy otthonában fog szülni egy szakképzett dúla segítségével, akivel a Facebookon lépett kapcsolatba. A szülés közben azonban komplikációk léptek fel, a nő erősen vérezni kezdett. Mircea Onofrescu szerint a mentőket későn riasztották, a nőt pedig már a mentőben intubálni kellett, de az életét nem tudta megmenteni a kórházban a fogadására sebtében összehívott, nőgyógyászokból, sebészekből, kardiológusokból és neurológusokból álló orvoscsoport.

Hirdetés

A jászvásári orvos felhívta a figyelmet, hogy az otthoni dúlás szülés illegális Romániában, erre pedig az orvosok sincsenek felkészítve. Más országokban, például Belgiumban vagy Hollandiában, ahol ez a gyakorlat elfogadott és szabályozott, másak a körülmények: a vajúdás megkezdésekor értesítik a mentőszolgálatot, hogy szükség esetén közbeléphessen, és van kidolgozott hivatalos orvosi protokoll az ilyen helyzetekre.

Onofriescu azért tartotta fontosnak megszólalni az ügyben, mivel ez a második, halállal végződő otthonszülős eset Neamț megyében az utóbbi napokban.

Légpisztollyal ment iskolába egy tizenkettedikes Szovátán

Sűrített levegős pisztolyt találtak egy tizenkettedikes diáknál Szovátán. A 18 éves fiúnál egy tanára találta meg a fegyvert, az iskola kedden értesítette a szovátai városi rendőrséget. A diákot 2000 lejre bírságolták. A törvény nem tiltja a sűrített levegővel működő, úgynevezett nem halálos fegyverek birtoklást, ezeket engedélyeztetni sem kell, de közterületen tilos a viselésük és a használatuk.

Szovátán egyetlen líceum, a Domokos Kázmér Szakközépiskola működik.

Ez már a harmadik ilyen incidens május folyamán. Egy héttel ezelőtt Besztercén találtak légpisztolyt egy 17 éves középiskolásnál, korábban egy hétéves konstancai gyerek vitt sűrített levegős pisztolyt az iskolába.

 

Hirdetés