Meghalhatott Pacepa tábornok, aki átvágta a palánkon a Kárpátok géniuszát

A Szekuritáté egykori, Amerikába dezertált főnöke állítólag Covid–19-ben hunyt el, a hírt egy amerikai ügyvéd jelentette be.

Hirdetés

Állítólag 92 éves korában Covid–19-ben meghalt az Egyesült Államokban Ion Mihai Pacepa tábornok, a volt román kommunista külügyi hírszerzés, a DIE egykori vezetője, aki elárulta a Kárpátok géniuszát.

Halálhírét a Theepochtimes.com-on közölte Ronald J. Rychlak amerikai ügyvéd, és a román sajtóban máris végigsöpört a szenzáció. (Persze azért nem árt fenntartásokkal kezelni az ilyesmit, hiszen Pacepa tábornoknak az elmúlt évek során már többször is halálhírét keltették.)

A keleti blokk legmagasabb beosztású disszidenseként emlegetett Pacepa – aki nemcsak a Szeku külföldi hírszerző részlegének volt a vezetője, hanem egyben Nicolae Ceauşescu tanácsadója is volt – még 1978-ban fordított hátat a komcsiknak, miután Amerikában politikai menedékjogot kapott Jimmy Carter akkori elnöktől.

Ceauşescunak mindenesetre hatalmas csapás volt az egykori kémfőnök szökése, hiszen természetesen kitálalt az amerikaiaknak a Szekuritátéról, majd állítólag tanácsadóként a CIA-val dolgozott együtt számos, az egykori keleti blokk ellen irányuló műveletben. Nem véletlen, hogy a volt román diktátor a 80-as években ötmillió dollárt költött el Pacepa likvidálására – többek között a a Sakálként elhíresült terroristát, Ilich Ramírez Sánchezt is felbérelte –, ám nem járt sikerrel.

Ion Mihai Pacepa több könyvet is kiadott a szovjet modellre létrehozott román hírszerzésről, a kommunizmus belső működéséről, a diktatúra bűneiről. A mendemonda szerint kétszer is személyazonosságot cserélt a tengerentúlon, sőt azt is rebesgették, hogy plasztikai műtéteken is átesett, amelyek során teljesen megváltoztatták a kinézetét.

Hirdetés

A román történelem egyik legellentmondásosabb figurájáról – sokak szerint hős, mások szerint áruló – egyesek azt is állították, hogy valójában KGB-ügynok volt.

Egyik könyvében viszont leszögezte, nem akkor árulta el hazáját, amikor az Államokba szökött, hanem akkor, amikor még a Szekuritátét és a diktatúrát szolgálta.

Hirdetés