Fotó: Beliczay László | Székelyhon

Megbüntették a ditrói pékséget, de a bírságnak semmi köze nincs a botrányhoz

A munkaügyi felügyelőség talált valamit, amiért büntetni lehet, de az nem kapcsolódik a Srí Lanka-i pékekhez.

Hirdetés

Ahogy az várható volt, a legtöbb illetékes hatóság figyelmét felkeltette a ditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások esete, és egy sor vizsgálatot indítottak a vállalkozással szemben, illetve azok ellen is, akik gyűlöletszítással és diszkriminációval vádolhatóak meg. Az ügy első hozadéka, hogy a munkaügyi felügyelőség (ITM) 10 ezer lejre büntette meg a ditrói pékséget.

Összesen négy szabálytalanságot találtak, három esetben csak figyelmeztetésben, egy esetben pedig 10 ezer lejes büntetésben részesítették a vállalkozót. A munkaügyi minisztérium államtitkára a Digi 24-nek azt nyilatkozta, hogy még nem fejezték be a vizsgálatot, de találtak pár kevésbé súlyos szabálytalanságot. Az alkalmazottak munkaviszonyától kezdve a munkabiztonsági kérdésekig mindent megvizsgáltak. A büntetést villamos műszaki-biztonsági szabálysértésért állították ki, mivel egyes berendezések földelése nem felelt meg az előírásoknak.

A Srí Lanka-i pékek kapcsán megállapították, legálisan dolgoznak az üzemben.

Frissítés
A legújabb fejlemény, hogy a gyergyóditrói pékség vezetője fenyegetés, gyűlöletkeltés, diszkriminációra való felbujtás és közrendháborítás miatt feljelentést tett a gyergyószentmiklósi rendőrségen. A Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, hogy a panaszt hozzácsatolják az eset kapcsán korábban nyitott ügyiratokhoz. Többek között a beadvány arra hivatkozik, hogy sérült a 2002/31-es sürgősségi kormányrendelet előírása, amely tilt minden fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetet, szimbólumot vagy cselekedetet.

Hirdetés

A feljelentést a pékség szerint az indokolja, hogy a Srí Lanka-i munkásoknak szállást adó háztulajdonosok fenyegetéseket kaptak a helyiektől, ugyanakkor a Migránsmentes Ditrót akarunk nevű, azóta megszüntetett Facebook-csoportban egyes lakosok gyűlöletkeltő posztokat tettek közzé.

Az Agerpres úgy tudja, hogy a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség 13 ezer lejes bírságot rótt ki a vállalatra, egyrészt nem engedélyezett kazánok használatáért, másrészt amiatt, hogy a cég nem tartotta be a heti pihenőnapokra vonatkozó törvényes előírást. A Digi 24 és a Mediafax viszont 10 ezer lejes bírságról ír.

Hirdetés