Megbénult a szeretvásári határátkelő, olyan sokan menekülnek Ukrajnából (FRISSÍTVE)

A román kormány más határátkelők felé irányítaná ammenekülteket. Suceava megyében négy új átkelőt nyitnának. Mi a helyzet jelenleg Ukrajnában?

Hirdetés

Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus harmadik napjára virradóan, és jelenleg is Kijev – ahogy Ukrajna is – több irányból támadás alatt áll, tudósítanak a hírügynökségek. Az utcákon heves harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát.

Péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják majd lerohanni Kijevet, és úgy fogalmazott, „Ukrajna sorsa most dől el”. Mindenkit mozgósított az oroszok megállítására, és

cáfolta az álhíreket, melyek szerint elhagyta volna az országot.

Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget, Zelenszkij a Twitteren közzétett rövid beszédében azonban kijelentette, hogy megvédik az országukat. Az éjszaka folyamán az ukrán hadsereg eredményeket ért el, támadást hárítottak vissza például egy kijevi katonai támaszpontnál és a város egyik ütőerének számító Győzelem sugárúton is.

A háborúnak már magyar és román nemzetiségű halálos áldozatai is vannak. További részletek itt.

Szombat reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójára, Mihajlo Podoljakra hivatkozva közölte a sajtó, hogy Ukrajna hajlandó tárgyalni Oroszországgal a semlegességről és megfelelő biztonsági garanciákról.

A tárgyalások lehetséges helyszíneként eddig Minszk, illetve Varsó merült fel, de Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte a feleknek, hogy

Budapest is kész befogadni a tárgyalásokat.

A román kormány elsősorban a menekültek fogadásának megszervezésével van jelenleg elfoglalva, Nicolae Ciucă miniszterelnök pénteken személyesen tett látogatást a Suceava megyei Szeretvásár (Siret) településen, ahol a legtöbb menekült kel át a határon. Négy újabb átkelőt nyitnak a megyében, hogy csökkentsék a nyomást Szeretvásáron, ehhez az ukrán fél beleegyezése is szükséges.

Hirdetés

Szombat reggelre a szeretvásári átkelőhely gyakorlatilag megbénult, olyan sok menekült – többségében nő és gyerek – kelt útra az éjszaka. A gépkocsisor szombat reggel 15 kilométeres volt. A külügyminisztérium más határátkelők felé irányította az Ukrajnából érkezőket. A helyszíneken önkéntesek biztosítanak élelmiszer-csomagokat és vizet számukra. Folyamatban van a szeretvásári stadionnál egy menekülttábor kialakítása is, ahol legfeljebb 72 órán át maradhatnak a menekültek,

ezt követően a román hatóságok más szálláshelyekre irányítják őket.

Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta körülbelül 19 ezer ukrán állampolgár érkezett Románia területére, 4500-an a szeretvásári határátkelőn keresztül. Körülbelül 11 ezren maradtak Romániában, és mindössze 40-en folyamodtak menekültstátusért.

Szatmár megyében is felélénkült a forgalom a határátkelőknél, elsősorban Peténél, ahol szintén erőfeszítésekre volt szükség a menekültek szervezett fogadására, igény szerinti továbbirányítására. Itt a megszokott hétköznapokon is nehezen megy az átjutás, ezért külön sávok kialakítására volt szükség. Halmiban, az ukrán-román határon viszont nincs különösebb torlódás.

Aki Szatmár megyébe érkezik – az eddigi tapasztalatok szerint – Magyarországon keresztül menekül a külföldön élő családtagokhoz, rokonokhoz, ismerősökhöz. A katasztrófavédelem egy 200 fő befogadására alkalmas tábort alakíthat ki a közeljövőben a Szatmár megyei prefektúra közreműködésével, hogy azok is ideiglenes menedéket kapjanak, akik nem tudnak továbbállni.

Hirdetés