Megbüntették a kijárási tilalom alatt? Nem kell kifizetnie a bírságot! (FRISSÍTVE)

Az alkotmánybíróság szerint törvénytelenül osztogatták a büntetéseket, így most könnyebb lesz pert nyerni a bíróságon.

Hirdetés

 

Frissítés:

Ludovic Orban miniszterelnök egyenesen sokkolónak nevezte az alkotmánybíróság „anarchiára biztató” döntését, szerinte a taláros testület gyakorlatilag azok pártjára állt, akik megpróbálják kijátszani a szabályokat a szükségállapot idején, és veszélybe sodorják az emberek többségét, akik fegyelmezetten viselkedtek az elmúlt hetekben. A kormányfő azt is megjegyezte: várják az indoklást, és továbbra is törvényes eszközökkel próbálnak küzdeni azért, hogy a lakosság betartsa az óvintézkedéseket, de szerinte az alkotmánybíróság most épp ebben akadályozza a hatóságokat.

A nép ügyvédje keresete alapján az alkotmánybíróság (CCR) alaptörvénybe ütközőnek ítélte azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely április harmadikától brutálisan megnövelte a kijárási tilalomra vonatkozó szabályok megszegéséért járó bírságokat.

Hirdetés

Ezt hivatalos forrásokból tudjuk egyelőre, mint ahogy azt is, hogy az indoklás szerint a rendeletben nem rögzítették pontosan, miért kellett ilyen mértékben megemelni a bírságokat, de az sem világos, hogy az eljáró rendőr mi alapján állapítja meg  a büntetés mértékét. A keresetet a nép ügyvédje nyújtotta be korábban.

A döntés gyakorlatilag megkönnyíti azok dolgát, akik a bírósághoz fordulnak a büntetések eltörlése érdekében. 

Szó sincs tehát arról, hogy a bírságokat automatikusan eltörlik, mindenképpen fellebbezni kell a bíróságon. A nép ügyvédje intézményét vezető Renate Weber a Digi24-nek korábban azt mondta, bele se mer gondolni,

milyen káosz lesz majd, ha több tízezren megrohamozzák a bíróságokat az óvásokkal.

Mint arról mi is beszámoltunk, magánszemélyek esetében 2000 és 20 ezer lej közötti bírságokat írt elő az említett kormányrendelet, míg korábban a büntetések összege 100 és 5000 lej között mozgott.

A szükségállapot kihirdetése óta egyébként több mint 300 ezer bírságot róttak ki a hatóságok, s Marcel Vela belügyminisztertől tudjuk, hogy a büntetések összértéke eléri a 120 millió eurót. Vela azt mondta, az összeggel az egészségügyi rendszert támogatnák.

Hirdetés