Meg van védve a haza! Ismét piros-sárga-kék lett a jelzőoszlop a Székelykőn

Amikor Novák Katalin ott járt, még piros-fehér-zöld volt. Itt a jelzőkő-háború újabb állomása.

Hirdetés

A Torockó fölött magasodó Székelykőn áll két topográfiai betonoszlop. A négyszögletű betonobjektumok az 1129 méter magas sziklatömb legmagasabb pontján állnak és a csúcsot megmászó kirándulók előszeretettel fotózkodnak velük.

Nos, ez a két, bő egyméternyi magas oszlop egy román–magyar szimbolikus háború origója és ürügye. A jelzéseket ugyanis hosszú évek óta festegetik szorgalmasan hol piros-fehér-zöldre, hol piros-sárga-kékre magyar és román hazafiak. Hat évvel ezelőtt írtunk róla (de a jelenség jóval régebbi keletű), hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom akkor még működő Facebook-oldalán fotókkal adta hírül, hogy néhány Erdélybe látogató tagja a magyar nemzeti színekre festette az akkor éppen a román trikolór színeit viselő betonoszlopokat. Aztán miután a sajtó hírt adott a gaz magyarok aljas tettéről, néhány patrióta román fiatal festékes bödönt és ecsetet ragadott és helyrehozta az igazságtalanságot: visszafestették piros-sárga-kékre az objektumokat.

A színváltás nem az első, nem is az utolsó volt, szegény jelzőoszlopokon valószínűleg több tucat réteg festék van már.

Amikor Novák Katalin magyar köztársasági elnök egy héttel ezelőtt Erdélyben járt, éppen piros-fehér-zöld volt az aktuális, a Székelykőt megmászó államfő pedig fotózkodott is az egyik oszlopnál.

Na de ez nem tetszhetett a román hazafiaknak, ugyanis a jelek szerint ismét visszafestették piros-sárga-kékre. Erre a bizonyítékot George Simion, az AUR elnöke szolgáltatta, aki vasárnap tett ki a Facebook-oldalára egy fotót, azon pedig nem csak az látszik, hogy az egyik követ ismét román színekre festették, de egy trikolór lobogót is jól hozzádrótoztak, hadd lássák messziről az odalátogatók, ki az úr ezen a földön. „Probléma megoldva!” – kommentálja az AUR botrányhős elnöke a képet.

(Simion Facebook-posztja, amit eddig 27 ezren lájkoltak és több mint 2200-an osztottak meg, beágyazhatatlan, de ide kattintva megnézheti a fotót.)

Hirdetés

Az AUR elnökének fotóján is látszik, hogy a háttérben a másik oszlop továbbra is piros-fehér-zöld. Arról egyelőre nincs információ, hogy azt is átfestették volna, vagy csak az volt a fontos, hogy a magyar államelnök által is megmutatott (és megérintett) oszlopot „tisztítsák meg”.

Indulhat tehát az újabb festékkommandó, hogy igazságot tegyen és visszafesse a helyes színekre a jelzőoszlopokat, amiről aztán fényképeket mutatnak a Facebookon, mire beizzul egy másik lelkes kis csapat és ugyanezt teszi, csak a másik trikolór színeit tartalmazó festékes bödönöket cipel fel a Székelykőre. És ez így folytatódik a végtelenségig, az a szegény oszlopok meg egyre vastagabbak lesznek, és minden bizonnyal az őrületbe kergetik majd a jövő régészeit és restaurátorait.

A következő szint az lesz, amikor George Simionnak szöget üt majd a fejébe, hogy a hegy neve miért Székelykő, román hivatalos nevén is Piatra Secuiului…

Jár egy vicc is bónuszként ehhez a hírhez:

Egy külföldi pasas vásárol Olaszországban egy Raffaello-festményt, de hogy át tudja vinni a határon, festet rá egy amatőr művésszel egy toszkánai tájképet. Otthon aztán átadja a képet egy restaurátornak, hogy szedje le a felső réteget. Két hét múlva telefonál a restaurátor:
– A toszkánai tájképet sikeresen leszedtem, az alatta levő Raffaelló is lejött, alatta volt egy Picasso, majd egy ortodox ikon, de ez is kezd lejönni, már látszik Mussolini, folytassam?

Hirdetés