Még több tízmillió adag koronavírus elleni oltás érkezhet Romániába, de az érdeklődés hiánya miatt az egészségügyi tárca újratárgyalná a szerződést

Mert annak nincs sok értelme, hogy leszállítsák, kifizessük, aztán ránk romoljon.

Hirdetés

Bár a koronavírus-járvány továbbra is visszahúzódóban van, így az egészségügyi intézményekben ajánlott maszkviselésen kívül nincs hatályban semmilyen, a járvány terjedését megakadályozni hivatott korlátozás, a pandémia továbbra is komoly fejfájást okoz a bukaresti kormánynak.

Konkrétan arról van szó, hogy több tízmillió adagnyi oltóanyagot kötöttek le az Európai Unió közös vakcinabeszerzési mechanizmusában, csakhogy a lakosság oltások iránti érdektelensége miatt a jelek szerint fölöslegesen.

A Florin Cîțu korábbi miniszterelnök vezette kormány által az Európai Bizottsággal megkötött szerződés értelmében 2020 decembere és 2023 decembere között

összesen 87 178 462 adagnyi oltóanyag érkezik Romániába.

A szerződés értelmében Románia lakosságarányosan az EU által beszerzett oltóanyagok 4,3 százalékára jogosult.

Igen ám, csakhogy hiába áll rendelkezése már most is gykorlatilag korlátlan mennyiségű oltás, ha a romániai lakosság valamiért dacos ellenállást tanúsít ellene.

Románia sereghajtó az EU tagállamai között az átoltottságot tekintve, május 9-éig összesen 16,8 millió adagnyi vakcinát adtak be.

Két oltást 8,1 millióan, hármat 2,5 millióan kaptak, 31, jórészt krónikus betegségben szenvedő személy pedig már negyedik oltást is kaphatott orvosi ajánlás nyomán. (Egyébként a negyedik oltás hétfőtől mindenki számára hozzáférhetővé válik).

Mindez azt jelenti, hogy csupán valamivel több mint a lakosság 40 százaléka kapott legalább két oltást.

Hirdetés

És mivel egyre kevesebb oltást adnak be hetente, a már megérkezett vakcinák is fölöslegesnek minősülnek, hiszen nem lehet őket a végtelenségig tárolni, előbb-utóbb lejár a szavatosságuk, és ki kell őket dobni.

Az egészségügyi minisztériumban is érzékelték a problémát, és tenni is próbálnak a megoldás érdekében.

A tárca közölte: a jelenlegi járványhelyzet kontextusában kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy

csökkentsék az országnak szánt oltóanyag mennyiségét.

Ami nem ártana, hiszen – bár a szerződések nem nyilvánosak –, az oltások nem kevés pénzbe kerültek.

Marcel Ciolacu, a kormánykoalíciós tag Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nemrég a szerződés ügyészségi vizsgálatát követelte, mivel szerinte Románia 630 és 730 millió euró közötti összeget költhet a megrendelt hatalmas mennyiségű oltásra, ha nem sikerült csökkenteni az országnak járó mennyiséget.

Hirdetés