Még Nigéria is megelőzte Romániát a járványkezelés globális ranglistáján

Mindez elsősorban annak tudható be, hogy nagyon sok tavalyi elhunytat csak az elmúlt hetekben vettek nyilvántartásba.

Hirdetés

Ötvenkét államból a 38. helyen áll Románia a járványkezelés havonta frissített globális ranglistáján, és olyan államok előzték meg mint például Nigéria, Chile vagy Malajzia. Az európai országok közül egyedül Lengyelország teljesített még ennél is gyengébben, mely a 39. helyre csúszott vissza a listán.

A Bloomberg a különböző járványmutatók – lakosságarányos fertőzési mutató, halálozási ráta, pozitivitási ráta, a beoltottak aránya – alapján számítja ki az országok ellenálló képességét. Bár az utóbbi hetekben kifejezetten kedvezően alakultak a számok, ez nem javított Románia besorolásán, hiszen az oltáskampány lendülete is alább hagyott, és a halálozási ráta sem mutat csökkenést. Mint ismeretes, súlyos hiba csúszott a halottak nyilvántartásba, így a második járványhullám haláleseteit még csak most foglalják bele a statisztikákba.

A járványkezelésben sorrend szerint Új-Zéland, Szingapúr, Ausztrália és Izrael jeleskedett a leginkább, a lista sereghajtója India, Brazília, Kolumbia és Argentína.

Hirdetés