Még mindig vannak, akik nem bíznak az oltásban, de azért azok sincsenek kevesen, akik biztosan beadatják

Persze még mindig túlságosan sokan óvatoskodnak.

Hirdetés

Még mindig igencsak megosztott a társadalom a koronavírus elleni oltás kérdésében: nagyjából ugyanannyian nem bíznak a vakcinákban, mint ahányan biztosan beadatnák maguknak.

Legalábbis ez derül ki az Avangarde közvélemény-kutató friss felméréséből.

Amely tényleg annyira friss, hogy még ropog: január 15. és 17. között készült, vagyis most, a hétvégén, 710 személy megkérdezésével, telefonon, a hibahatár 3,5 százalékos.

A kutatásból kiderül: a nagy többség aggasztónak tartja a járványt. 11 százalék válaszolta azt, hogy nagyon aggódik, míg 48 százalék azt, hogy aggódik a pandémia miatt.

A kérdezőbiztosok azt is firtatták, a válaszadók szerint meg kell-e nyitni az iskolákat, vagy sem.

Nos, mint kiderült, az emberek elsöprő többsége jelenlétioktatás-párti: 77 százalék határozott igennel válaszolt, és csak 16 százalék mondta azt, hogy nem.

(A többiek nem tudtak érdemi választ adni).

Még ennél is nagyobb az egyetértés abban, hogy Isten őrizzen meg egy újabb teljes karanténtól: 79 százalék hallani sem akar róla, és csupán 17 százalék tartaná jó ötletnek.

A továbbiakban aztán az oltási hajlandóságot vizsgálták, ezen a téren pedig már jóval megosztottabbak az emberek.

A válaszadók 35 százaléka mondta azt, hogy biztosan beoltatja magát koronavírus ellen, 30 százalék válaszolt úgy, hogy biztosan nem, míg 27 százalék még bizonytalan.

Hirdetés

Szerencsére azért legalább általában véve az oltáspártiak valamivel többen vannak.

37 százalék mondta azt, hogy támogatja az oltásokat, 24 százalék oltásellenes, míg 27 százalék még bizonytalan.

A felmérésben arra is rákérdeztek, mennyire bíznak az emberek a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságában.

Nos, itt a többség – 39 százalék – azt mondta, hogy inkább nem bízik az oltásokban, míg azt, hogy inkább bízik, csupán 37 százalék válaszolta.

Abban viszont ismét csak nagy az egyetértés, hogy jó, hogy a hadsereg bonyolítja az oltási folyamatot: 71 százalék ért egyet vele.

Nos, ahogy mondani szokás: innen szép felállni. Komoly és profi tájékoztatási kampány szükséges ahhoz, hogy meglegyen a társadalom immunizálásához szükséges 60-70 százalékos átoltottság.

Különben még hosszú-hosszú ideig maradnak a korlátozások.

Hirdetés