Még messze a vége: kedden újabb 186 koronavírus-fertőzést jelentettek be Romániában (FRISSÍTVE)

A keddi számok: 762 fertőzött, 11 halott, 79 gyógyult személy és 12 624 elvégzett teszt.

Hirdetés

Egyelőre még nem éreztetik hatásukat a lakosságra vonatkozó szigorítások, továbbra is növekvő tendenciát mutat a koronavírus terjedése az országban. A kedden 13 órakor közölt adatok szerint eddig összesen 762 személyről bizonyosodott be, hogy fertőzött, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 186 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Pozitív hír, hogy ezzel együtt a gyógyultnak nyilvánított páciensek száma is nő: (53 Temesváron, 19 Bukarestben, 3 Craiován, 2 Konstancán és egy-egy Iași-ban és Kolozsváron épült fel és hagyhatta el a kórházat).

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése értelmében az új fertőzöttek 4 és 85 év közöttiek. A sürgősségi osztályokon 16 beteget ápolnak koronavírussal, 6 beutaltnak az állapota súlyos, a többieké változatlanul jó.

FRISSÍTÉS: A kedden 13 órakor közölt összesítés szerint eddig nyolcan hunytak el a fertőzés miatt, a szám azonban 11-re nőtt az esti órákban: egy 59 és egy 71  éves férfi, illetve egy 80 éves nő életét vesztette a suceavai sürgősségi kórházban, ahol a helyzet túlzás nélkül drámaivá vált.

Románia területén 5 515 személy van intézményes karanténban, 83 970 személy pedig otthoni elkülönítésben tartózkodik, hatósági ellenőrzés alatt. A járvány kezdete óta hétfőig 12 624 tesztet végeztek el, ebből 461-et magánlaboratóriumban.

A belügyminisztérium közlése szerint mindeddig 154 büntetőeljárás indult a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért, a csendőrség, illetve a rendőrség 903 büntetést rótt ki a karanténra/otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok megsértéséért.

Hirdetés

A 2-es számú katonai rendelet életbe lépése óta 226 személyt vittek intézményes karanténba azért, mert nem tartották tiszteletben az otthoni elkülönítést. Négy személy esetében újabb 14 napra meghosszabbították a karantént, mert az illetők elhagyták a karanténközpontot.

A határőrség 4 büntetőeljárást indított összesen 18 személy ellen, akik a gyanú szerint hazudtak a határátlépéskor.

A román külképviseletektől kapott információk szerint jelenleg 48 külföldön tartózkodó román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, 36-an Olaszországban, 4-en Spanyolországban, ketten Indonéziában, és egy-egy polgár Tunéziában, Írországban, Luxemburgban és Franciaországban tartózkodik. A járvány kezdete óta 8 román állampolgár halt meg külföldön (7 Olaszországban és egy Franciaországban).

Hirdetés