Fotó: Google Map

Már 92 kórházi alkalmazottról derült ki, hogy koronavírusos Suceaván

A helyzet kezelése már rég meghaladta a helyi döntéshozók erejét.

Hirdetés

A koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével egyre kritikusabb helyzet áll elő az ország kórházaiban, de ami a suceavai megyei kórházban történt, az példátlan. A Sanitas szakszervezeti szövetség tájékoztatása szerint már 92 orvosról és ápolóról derült ki, hogy koronavírusos, és a tesztelések még nem értek véget. Hétfőn még csak 52 fertőzött kórházi alkalmazottról tudtak.

Hogyan állhatott elő ez a helyzet? A Stratégiai Kommunikációs Csoport – mely az egyetlen hivatalos információforrás – helyi ügyekről továbbra sem tájékoztat, így a suceavai esetről annyit lehet tudni, amennyit az orvosi szakszervezet közölt, illetve az egyik orvosi asszisztens árult el a Digi 24-nek. A kórházban már múlt héten elfogytak az orvosi maszkok, így az alkalmazottakat úgy végezték a dolgukat, hogy semmi sem védte őket. Azt sem tudták, hogy ki a fertőzött, és ki nem. A sürgősségi eseteket és a járóbetegeket is maszk nélkül látta el a személyzet.

A kórházat még mindig nem fertőtlenítették, és az igazolt koronavírus-fertőzötteket úgy helyezik el, hogy a nem fertőzöttek még nem hagyták el az intézményt. A sajtónak nyilatkozó kórházi alkalmazott szerint lassan mindenki megfertőződik, alkalmazottak és páciensek egyaránt, és a városra is átterjedhet.

A Sanitas megítélése szerint az elkövetkező napokban katasztrofális helyzet állhat elő, mert egyre több kórházi alkalmazott betegszik meg, nem csak Suceaván. Biztosítani kell számukra a védőfelszerelést, ugyanakkor a tesztelésekkor az orvosokat és az ápolókat kellene megillesse az elsőbbség.

Hirdetés