Még Las Vegasban is olcsóbb szilveszterezni, mint Brassópojánán

Csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak a téli ünnepek ideje alatt. A többség szerényen, családi körben ünnepel.

Hirdetés

A romániai lakosság 80%-a családi körben ünnepli a karácsonyt – derül ki egy online végzett felmérésből, melyet november 20-a és december 10-e között a Bestjobs állásközvetítő portál megrendelésére készítettek. Talán nem túl meglepő, figyelembe véve, hogy a karácsonyt kifejezetten családi ünnepként tartjuk számon, az viszont újdonság, hogy

tavalyhoz képest többen ünnepelnek a családdal.

Tavaly tízből heten, idén tízből nyolcan választották a családi programot. A megfertőződéstől vagy a vírus továbbadásától való félelem eloszlani látszik: a válaszadóknak mindössze 21%-a tart a járvány kockázataitól, 30% minimálisnak ítéli meg a veszélyt, mivel szűk körben, a járványszabályok betartásával ünnepel. További 46% egyáltalán nem fél attól, hogy a családi összejövetelből baj lehet.

A felhalmozódott fáradtság mellett az is kiolvasható a válaszokból, hogy a lakosság nagy része alig várja, hogy letudhassa a kötelezettségeket, pihenjen, és több időt töltsön azokkal, akikre az év többi napján alig jut idő. A karácsonyi ajándékokra átlagosan 500 lejt költ a lakosság nagy része (48%), 18% 500 és 1000 lej közötti összeget,

7% több mint 1000 lejt szán erre a célra.

Ami az év utolsó napját illeti, a válaszadók fele a baráti összejövetelek helyett szintén a családi programot választotta, mindössze 23% készül szűk körű baráti társaságban szilveszterezni. 10% a párjával tölti ezt a napot, 6% pedig egyedül. Összességében 72% otthon fog tartózkodni, 14% rokonokat, barátokat látogat, és mindössze 5% hagyja el a várost, ahol él, engedve a hegyi vagy tengerparti üdülőtelepek csábításának. 58% 500 lejt, 12% 500 és 1000 lej közötti összeget költ az óév méltó búcsúztatására és az újév köszöntésére, és csak 4% engedhet meg magának ennél is többet. 16% egyáltalán nem szándékozik költeni.

Általában a téli ünnepek idején való költekezés azon (is) múlik, hogy milyen nagyvonalú év végi bónuszt vihetnek haza az alkalmazottak. A válaszadók 41%-a számított ajándékra a munkaadójától,

27% pedig biztos benne, hogy nem fog járni a céges Jézuska.

Hirdetés

A számokból is látszik, hogy csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy elutazzanak az év végén, ami nem csoda, elnézve a romániai szilveszteri ajánlatokat. Az elmúlt években annyira elrugaszkodtak az árak a hazai turizmusban, hogy egyes egzotikus utazási célpontok olcsóbbak, mint például Sinaia vagy Brassópojána.

Az országos sajtó két konkrét példán szemlélteti, hogy egy ötnapos hegyvidéki kiruccanás egy négycsillagos szállodában, kétszer, olykor háromszor többe kerül Romániában, mint például Las Vegasban vagy Ausztriában. Persze, ki kell fogni a jó ajánlatokat.

Hirdetés