Még Erdély is szóba került a legújabb Putyin-interjúban. Szemen lőttek egy színészt a próbán – hírmix

Ciolacu pedig azt találta mondani, hogy ő bizony 4 évre csökkentené az elnök hivatali idejét.

Hirdetés

Nem ígérte Orbánnak Kárpátalját Putyin

A Fox News hírcsatorna korábbi munkatársának, Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjút Vlagyimir Putyin orosz elnök. A csütörtök este az X-en közzétett, több mint kétórás interjú azóta nagyot ment a román médiában, mégpedig azért, mert Kárpátalja mellett Erdély is szóba került benne. Putyin elmondta például, hogy a második világháború jután Ukrajna nemcsak korábban Lengyelországhoz, de Magyarországhoz vagy Romániához tartozó területekkel is gyarapodott, amelyek még mindig hozzá tartoznak, így az orosz elnök szerint Ukrajna „egy mesterséges állam, amelyet Sztálin akarata nyomán alakítottak ki”. Carlson konkrétan rákérdezett, hogy Magyarország visszaigényelhetné-e Kárpátalját Ukrajnától, mire Putyin elmondta, hogy Sztálin idején sokan állították, hogy számos országban sértették meg az emberi és más jogokat, így „visszakövetelhetnék a területeiket, ám ehhez nincs joguk”. Erre Carlson rákérdezett, hogy valóban azt ígérte-e Orbán Viktornak, hogy Magyarország megkaphatja Ukrajna egy részét, de Putyin ezt határozottan cáfolta, azt mondta, fel sem merült a téma kettejük között, ám azt hozzátette, „biztosan tudja, hogy az ott élő magyarok vissza akartak kerülni a történelmi hazájukba”. Amikor Tucker Carlson egy kérdésében azt fejtegette, hogy számos nemzet frusztrált a 20. századi háborúk után meghúzott határok miatt, konkrétan Erdélyt is nevesítette, ám az orosz elnök kitért a válasz elől. Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken Putyin manipulációjának minősítette a felvetést, és leszögezte, hogy Románia tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és határait.

Szemen lőttek egy színészt egy próbán

Kórházba kellett szállítani pénteken Botoșani színházának egyik színészét, miután a szemen lőtték próba közben. A 33 éves áldozatot légpisztollyal találta el a kollégája, akinek véletlenül elsült a kezében a fegyver – bár az jó kérdés, hogy egyáltalán miért volt töltve. A pórul járt színésznél csak enyhe szemgolyósérülést diagnosztizáltak, ami a körülményekhez képest szerencsésnek mondható. A rendőrség ennek ellenére vizsgálatot indított az ügyben.

Négy évre csökkentené az elnöki mandátumot Ciolacu

Pénteken megkérdezték Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy mi a véleménye az RMDSZ frissen benyújtott törvénytervezetéről, amely a polgármesteri mandátum 4-ről 5 évre történő meghosszabbítását irányozza elő. Ciolacu nem volt elragadtatva az ötlettől, sőt azt sikerült odavetnie a kérdésre, hogy szerinte inkább az elnök ötéves mandátumát kéne négyre csökkenteni. Jó kérdés azonban, hogy ez mennyire volt komoly kijelentés a részéről, hiszen ehhez alkotmánymódosításra volna szükség, az alkotmány 83. cikkelye ugyanis 5 éves mandátumot ír elő az elnöknek.

Hirdetés