Még egy minisztériumról derült ki, hogy úgy szórta a közpénzt, mintha az a fán teremne

Túlfizetett alkalmazottakra, szabálytalanul elszámolt kiküldetési és utazási díjakra, hiányosan vezetett könyvelésre bukkant a számvevőszék.

Hirdetés

Ahogyan a kulturális és a mezőgazdasági tárcák, úgy a turisztikai minisztérium esetében is kiderült a pénzügyi átvilágítás során, hogy magas szinten szórták a közpénzt. A különbség csak annyi, hogy nem a magánszektorból „átigazolt” és alaposan túlfizetett sztájlisztok, őrök és más tanácsadók terhelték le az éves költségvetést, hanem a túlfizetett alkalmazottak mellett a kiküldetési díjakra és a nemzetközi repülőutakra fordított óriási összegek.

A számvevőszék jelentése szerint tíz alkalmazott kapott jóval nagyobb fizetést, mint amennyit a közfizetésekre vonatkozó 2017/153-as törvény lehetővé tesz. Összesen 267 ezer lejt fizettek ki pluszban, egyes esetekben a fizetés 27 ezer lejjel is meghaladta a törvényes keretet.

A minisztérium olyan nagyvonalú volt, hogy minden jogalap nélkül fizetett ki hatalmas kiküldetési díjakat az alkalmazottaknak, melyekkel aztán nem tudott elszámolni a könyvelésben. Miközben az Európai Tanács bizonyos feltételekkel elszámolja a nemzetközi repülőutak költségeit a tagállamoknak (például a nemzetközi vásárokon való részvétel esetén), a turisztikai minisztérium nem élt ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor 1 136 ezer lej ment el csak arra, hogy a tárca kifizesse a bíróságok által hozott jogerős polgári ítéletek költségeit. Ebből az összegből 323 ezer lejt úgy fizettek ki, hogy meg sem vizsgálták, mi állt a bírói döntés hátterében vagy kik a felelősek az okozott kárért.

Ha mindez nem lenne elég, a turisztikai minisztérium nem vezetett teljes leltárt a kezelésében álló ingóságokról és ingatlanokról, és egyéb könyvelőségi mulasztásokat is elkövettek. Például tévesen szerepelt a könyvelésben 100 számítógép (a szoftverekkel együtt), továbbá 19 személygépjármű kiszuperálásakor sem tartották be a közintézetekre vonatkozó szabályokat.

Lehet, nem ártana lecserélni a minisztériumok könyveléséért felelős inkompetens személyeket (is).

Hirdetés