Még egy hullámcsúcs: ha a napi esetszámot nézzük, a járvány kezdete óta nem volt ennyire rossz a helyzet

Azzal kell vigasztalódnunk, hogy a halálesetek száma meg sem közelíti a negyedik hullám idején közölt adatokat. Közben az oltáskampány újabb fázisba lép: szerdától kezdődik az 5 és 11 év közöttiek beoltása.

Hirdetés

Úgy néz ki, hogy hozzá kell szoknunk, dőlni fognak az esetszámrekordok a következő időszakban: a kommunikációs csoport keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában

19 685 új fertőzöttet írtak össze – ekkora számra bizony nem volt példa a járvány kezdete óta.

Ez több mint 62 ezer teszt eredménye alapján derült ki, a pozitivitási ráta 31 százalékos volt. Ismét nőtt a koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozott halálesetek száma is: kedden már 44-et jelentettek, közülük 34-en nem voltak beoltva, 43-an egyéb betegségekkel is küzdöttek. Valamelyest megnyugtató, hogy ez a szám messze elmarad azoktól a számoktól, amiket a negyedik hullám idején közöltek hivatalosan.

Ismét nőtt a kórházi kezelésre szorulók száma is:

  • 7094 páciens szorul orvosi felügyeletre,
  • közülük 650 intenzív terápiás ellátásra szorul (560-an nincsenek beoltva).

Közben kilenc kivétellel az összes megye vörös zónás a fertőzöttségi ráta alapján, Kolozs megye továbbra is a legrosszabb számokat produkálja – 16 fertőzött jut ezer lakosra –, de Temes, Ilfov, Máramaros és Bukarest is 10 ezrelék fölött jár.

Az egészségügyi miniszter egyébként hétfőn azt nyilatkozta, a szakértők szerint

február közepén érhetjük el az ötödik hullám csúcsát,

Hirdetés

az egyes korlátozások feloldására pedig egészen március végéig kell majd várni.

Közben az oltáskampány egy újabb szakaszba lép szerdától: megkezdődik az 5 és 11 év közöttiek beoltása, a szülők fizetett szabadnapot is kapnak, ha elkísérik a gyereküket a kiválasztott oltóponthoz – a térképet itt lehet böngészni.

A Pfizer által kifejlesztett „gyerekvakcinákból” első körben 114 ezret kap Románia. Az 5 és 11 évesek számára 219 oltópontot biztosítanak az országban, jelentkezni a már ismert honlapon lehet, de nem kötelező, előjegyzés nélkül is be lehet sétálni a kiszemelt oltásközpontba.

 

Hirdetés