Illusztráció / Pixabay

Meddig tart még a negyedik járványhullám? Arafat is csak találgat (FRISSÍTVE)

A legújabb korlátozások két hét múlva éreztethetik hatásukat. Tervezik, hogy zöld igazoláshoz vagy teszteléshez kössék a munkába menetelt, de a törvényterv elakadt a szenátusban.

Hirdetés

Semmi sem biztos, ha arról van szó, mikorra állítható meg a negyedik járványhullám jelenlegi romániai ámokfutása, főleg, hogy ez a polgárok fegyelmezettségén is múlik. Az eddigi tapasztalatok alapján viszont a szakértők már sejtik, nagyjából mi várható a következő hetekben. Raed Arafat belügyi államtitkár, a romániai katasztrófavédelem első számú fejese szerint a pénteken bejelentett korlátozások két hét múlva éreztethetik hatásukat, de már jövő héten kiderül, hogy sikerült-e kiegyenesíteni a járványgörbét.

Az elmúlt néhány napban azt láthattuk, hogy 18 ezerről 15-16 ezerre csökkent a napi fertőzöttek száma, amennyiben nem lesz további növekedés, az azt jelentheti, hogy elértük a platófázist. Vajon meddig tarthat? Mikor kezdenek el csökkenni a számok, és milyen sebességgel? Ezekre a kérdésekre még nem lehet tudni a választ, ugyanakkor

látványos csökkenés Arafat szerint egyelőre nem várható.

Nagyon sok múlik rajtunk, például az oltási hajlandóságon, ha a negyedik járványhullám végére szeretnénk eljutni, és nem szeretnénk, hogy januárban-februárban előröl kezdődjön az egész. Látványos eredmények nélkül november közepéig, illetve végéig juthatunk el oda, hogy kontroll alatt lehet tartani a negyedik hullámot. Nem lehet tudni, lesz-e ötödik hullám egy új vírusvariánssal, ez nagyban múlik azon, hogy milyen ütemben oltják be magukat az emberek nemcsak Romániában, hanem a nagyvilágban.

Arafat azt sürgeti, hogy minél hamarabb fogadják el a törvénytervet, mely

zöld igazoláshoz köti a munkába menetelt.

Hirdetés

A köz- és magánszférára egyaránt érvényes jogszabályterv elakadt a szenátusi bizottságokban. A közhivatalokban csak oltással vagy negatív teszteredménnyel lehetne ügyeket intézni, az alkalmazottak is csak ilyen feltételekkel végezhetnék a munkájukat – már ha nem lehetséges a távmunka. Az ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál hasonló szabályokat vezethetnek be. Minderről kizárólag a parlament dönthet, sürgősségi kormányrendelet nem elegendő hozzá, ezért Arafat azt kéri a honatyáktól, hogy sürgősségi eljárással zavarják le a döntéshozási procedúrát.

Az elmúlt 24 órában 15 261 új megbetegedést regisztráltak. Rekordszámú fertőzött szorul intenzív terápiás ellátásra, szám szerint 1854. Ugyanakkor 446 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, két áldozat még csak a húszas éveiben járt. 26 páciensnek nem volt más ismert betegsége, 13-ról nem jelentették a kórházak más kór meglétét. Az áldozatok közül 413 oltatlan volt, az elhunyt oltottak többsége 80 év feletti volt. Egy oltott személynek nem volt más ismert betegsége. Jelenleg 458 kiskorút ápolnak a kórházakban, 41-en vannak az intenzív terápiás osztályokon. A legtöbb új esetet Bukarestben (2389), illetve Prahova (722), Konstanca (625) és Temes (558) megyében regisztrálták. Sok az új beteg Bihar (542) és Maros (552) megyében is.

Hirdetés