Másfélszeresére ugrott a napi esetszám a múlt hét csúcsához képest

Szerencsére a súlyos esetek és az elhunytak száma nem követi exponenciálisan ezt a növekedést, mert akkor nagy baj lenne.

Hirdetés

A múlt hét legnagyobb esetszáma 10 062 volt szombaton, kedden, vagyis a hétvégi lazázás utáni első felpörgetett tesztnapon pedig már egyből 16 760 új fertőzöttet regisztráltak.

Ez a negyedik legnagyobb esetszám a járvány eddigi története során Romániában: a negyedik hullám maximuma 18 863 volt tavaly október 19-ikén, október 20-ikán 17 158 új fertőzött volt, október 26-ikán pedig öttel több fertőzöttet vettek nyilvántartásba, mint most.

Szerencsére az elhunytak száma nem követi exponenciálisan az esetszám növekedését, de az előző napokhoz képest így is megugrott ez a szám: 65-en vesztették életüket az elmúlt 24 órában, és 5 korábbi haláleset is a mai jelentésbe került be.

Érdemes megjegyezni, hogy az áldozatok közül 60-an nem voltak beoltva.

Jelenleg összesen 4 218 fertőzött van kórházban, 191 fővel több, mint egy nappal korábban.

Hirdetés

Intenzív osztályon összesen 487 embert kezelnek.

Bukaresten kívül 19 megyében már a vörös forgatókönyv érvényes.

Az omikron variáns, amely már nálunk is dominánssá vált, a sok új fertőzés ellenére egyelőre nem okoz nagy gondot, de azt se felejtsük el, hogy a MedLife becslései szerint hamarosan 50 ezer új fertőzöttel is számolhatunk naponta. Hogy azt a terhelést hogy fogja bírni az egészségügy, az majd kiderül.

Hirdetés