Márk Endre az új Nagy András Szászrégenben

Ismét magyar polgármestere van a 24 százalékban magyarok lakta Maros megyei városnak.

Hirdetés

A nyáron koronavírusos lett, öt hétig volt kórházban, most pedig megnyerte a szászrégeni polgármester-választást. Az 53 éves Márk Endre az RMDSZ-jelöltjeként a második magyar polgármester, akinek annak ellenére sikerült győznie, hogy a Maros-parti városban a magyarok számaránya alig több, mint 24 százalék.

Márk Endre eddig a város alpolgármestere volt. Maria Precup, aki a PSD színeiben az utóbbi nyolc évben kétszer is megnyerte a polgármester-választást, most nem indulhatott a harmadik mandátumért, mivel az illetékes hatóság nyáron jogerőssé vált döntésében összeférhetetlenséget állapított meg az esetében, emiatt pedig Precup három évig nem tölthet be köztisztséget.

Márk legfőbb ellenfele a PNL színeiben indult Gabriel Toncean volt, akit azonban kényelmes előnnyel sikerült legyőznie: a nem hivatalos adatok szerint a 14 476 szászrégeni szavazópolgár voksaiból Márk 6 242 szavazatot kapott (43,1%), Toncean 4 649-et (32,1%).

Szászrégenben korábban Nagy Andrásnak sikerült kétszer is polgármester-választást nyernie: 2004-ben a második fordulóban, 2008-ban már az elsőben.

Hirdetés