Máris lezárult az első korrupciós ügy, mely a helyreállítási alapot vette célba

Hamis doksikkal pályázott egy új kórház terveinek előkészítésére, elvitte a DNA.

Hirdetés

Nem sokat kellett várni az országos helyreállítási alap (PNNR) első korrupciós ügyére, illetve annak lezárására sem: a DNA ügyészei  megegyeztek a csalással vádolt konstancai üzletemberrel, aki beismerte, hogy hamis dokumentumokkal pályázott egy kórház terveinek előkészítésére.

A DNA pénteki közleménye nem nevezi meg az elkövetőt, de a bíróságok portáljáról és a helyi sajtóból kiderül, hogy Victor Alexandru Ciobotarunak hívják és az Atlas Consulting&Proiect tervezőcég többségi tulajdonosa.

A konstancai önkormányzat még 2021-ben írt ki egy közbeszerzést az új városi kórház műszaki-gazdasági dokumentációjának elkészítésére. A helyreállítási alapól, tehát EU-s pénzből finanszírozott beruházás olyannyira felkeltette a vállalkozó érdeklődését, hogy hamis papírokkal pályázott. Miután elnyerte a szerződést, az önkormányzat 2021 októberében utalta ki az első összeget a jogtalanul nyert cég számára, közel 1 millió 730 ezer lejt.

Amikor a kórház előkészítése a második szakaszba lépett, kiderült, hogy az tervezőcég többi tulajdonosa nem is tudott a szerződésről. Az önkormányzat feljelentést tett, így a DNA nyomozni kezdett. Victor Alexandru Ciobotaru beismerte tettét és elfogadta az 1 év nyolc hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetést.

A városnak okozott kárból egyelőre csak 600 ezer lejt sikerült visszatéríteni.

Hirdetés