Már vártuk a bakit: mégsem sikerült első nekifutásra eltörölni az összes járványügyi megszorítást

Véletlenül érvényben maradt egy kötelezettség, amelynek elmulasztása komoly bírsággal járhat.

Hirdetés

Szerdán virradt ránk az első korlátozásmentes nap két év óta. A madarak maszk nélkül csiripeltek a fán, már a belterekben sem kellett maszkot erőltetni elgyötört ábrázatunkra, az undok portás nem kérte a zöld igazolást, mielőtt beléptünk volna valahova, és elvileg a határátlépés is könnyebbé vált a román oldal felé.

Elvileg.

Csakhogy van ám itt egy kis bökkenő. Bár a nemzet mikrobiológusa, Alexandru Rafila kedden nagy boldogan újságolta, hogy MINDEN korlátozást eltörölnek, egy valamire nem gondolt. Mégpedig arra, hogy a Romániába való belépéshez szükséges digitális beutazási adatlap (PLF) kitöltését az uniós illetékesek kérésére egy külön sürgősségi kormányrendelettel tették kötelezővé, így amíg a 129/2021-es rendeletet nem helyezik hatályon kívül, addig az említett dokumentum kitöltése továbbra is kötelező marad mindenkinek, aki átlépi az országhatárt.

Dan Cărbunaru kormányszóvivő ezért szerdán arra kérte a honfitársait, hogy a szokásos méltatlankodó szitkozódások kíséretében továbbra is az előírások szerint töltsék ki a PLF-dokumentumot a kormányzati honlapon (amely általában lefagy, így legalább háromszor kell nekifutni a műveletnek). Már csak azért is, mert a kötelesség elmulasztása komoly, 500-tól 3000 lejig terjedő bírságot vonhat maga után. Tavaly december 25-től idén január végéig például a hatóságok 149 560 büntetést osztottak ki ilyen mulasztásokért csaknem 361 millió lej értékben.

Az új tudnivalóról a kolozsvári magyar főkonzulátus is beszámolt a Facebook-oldalán.

Hirdetés

A zöld igazolás felmutatása ugyanakkor már tényleg nem kötelező a román határon, oltás és teszt nélkül sem kell senkinek karanténba vonulnia.

Hirdetés