Illusztráció

Szerdától otthon felejthetjük a maszkot, és este 10 után sem áll le az élet a szórakozóhelyeken

Itt a vége, fuss el véle! A veszélyhelyzet megszűnik, feloldanak minden eddigi korlátozást, az egyéni felelősség viszont fontosabb, mint valaha.

Hirdetés

Kedd éjféltől megszűnik a veszélyhelyzet Romániában, ezzel rengeteg olyan korlátozó intézkedés is eltűnik, mely az életünk részévé vált az elmúlt két évben.

  • Nem kötelező maszkot viselni közterületeken, legyen szó akár bel-, akár kültérről.
  • Újra lehet korlátozások nélkül családi vagy kulturális eseményeket, koncerteket, tömegrendezvényeket, stb. szervezni.
  • A vendéglátóhelyek este 10 után is nyitva maradhatnak.
  • Nem kell zöld igazolványt felmutatni a plázákba, a közintézményekbe, az éttermekbe való belépéskor.
  • A veszélyhelyzet idején lejárt, majd meghosszabbított okmányokat 90 napon belül pótolni kell (az illetékes intézmények feladata, hogy biztosítsa a gördülékeny ügymenetet).
  • Újra megnyitják a részlegesen vagy teljesen lezárt határátkelőhelyeket (például Nagykárolynál).

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint megszűnik a PLF formanyomtatvány és a védettségi igazolvány felmutatásának kötelezettsége az országba lépéskor. Ha külföldre utazunk, érdemes előtte alaposan utánanézni a célország által meghatározott beutazási feltételeknek – tette hozzá.

Ezzel homlokegyenest ellentmondó információkat közölt a belügyminisztérium, mely szerint az európai uniós Covid-igazolvány és a digitális formanyomtatvány továbbra is alkalmazásban marad a Romániába való belépéskor. A belügyminisztérium honlapjáról időközben már eltüntették azt a bekezdést, de itt még elérhető.  Hivatalos tisztázásra van szükség a kérdésben.

Rafila kedd délutáni sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a veszélyhelyzetet feloldják, a keddi, több mint ötezres esetszám is jól mutatja,

a veszély nem szűnt meg teljesen.

A járvány mutatói szerencsére gyors ütemben csökkentek, a járványhullám azonban még a közösségi terjedés szakaszában van Romániában.

Hirdetés

A további csökkenéshez az állampolgárok egyéni felelősségvállalására lesz szükség, ezért a szakember javaslata az, hogy továbbra is hordjunk maszkot, ha zsúfolt helyeken járunk, különösen a piacokon, a buszokon, a zárt terekben, az egészségügyi intézményekben, az óvodákban, az iskolákban, az egyetemeken. Továbbra is fontos a kézmosás, a helyiségek rendszeres szellőztetése, fertőtlenítése.

Koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel a páciensek tesztelése elsődleges, ugyanakkor a megfelelő kezelés érdekében a kezelőközpontokhoz lehet fordulni. Nem ellenőrzik ezentúl a házi elkülönítés betartását, viszont javasolják, hogy betegség gyanúja esetén ne érintkezzünk másokkal. A karanténról az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) dönt.

A lényeg, hogy éjféltől magunk szabhatjuk meg, hogy hol és mikor viselünk maszkot, milyen óvintézkedéseket teszünk egészségünk védelmében.

Hirdetés