Illusztráció

Már nem kell sokat várni, hogy megnyíljon az első IKEA a Kárpátokon innen

A svéd bútorgyártó egyébként a legnagyobb magán-erdőtulajdonos Romániában, ennek fényében igazán semmiségnek tűnik, hogy üzleteivel is terjeszkedik.

Hirdetés

Alaposan felforgatja egy Temes megyei község életét, hogy a relatív könnyen összeszerelhető bútorokra szakosodott IKEA itt készül megnyitni az első romániai üzletét Bukaresten kívül. Újszentes (Dumbrăvița) mindössze 6 kilométerre található Temesvár központjától, ami eddig is meghatározta a fejlődését, a svéd áruházlánc majdani jelenléte viszont egészen komoly változásokat von maga után. Miután a település új vezetése jóváhagyta az IKEA által kért módosításokat a zonális rendezési tervben, illetve felülvizsgálta a településfejlesztési engedélyt is, a svédek bejelentették, hogy két hónapon belül munkálatokhoz látnak az általuk megvásárolt 85 ezer négyzetméteres területen.

Első lépésként egy körforgalom „elköltöztetésére” van szükség, hogy egyáltalán elkezdődhessen a három szintes áruház felépítése. Az aradi úton a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság épít egy nagyobb körforgalmat, az IKEA pedig a saját területén kialakított parkoló kijáratánál hoz létre egy kisebbet. Egy bekötő útra is szükség lesz, melyet a bútorgyártó bővít ki négysávosra, a közüzemi szolgáltatások biztosítását viszont az önkormányzat intézi. Egy másik multinacionális cégcsoport 650 tölgyfacsemetét ültettet a majdani épület közelében, ahol egy parkot hoznak létre a zonális rendezési tervnek megfelelően.

A beruházás révén Újszentes felkerült Európa IKEA-térképére, ami garantálja, hogy nemcsak Temesvárról, hanem Románia összes nyugati megyéjéből, sőt a kelet-magyarországi és a szerbiai régiókból is fognak érkezni vásárlók – lelkendezett a helyi polgármester, Horia Bugarin, aki azért is örül, mert 250 új munkahely létesül. Elmondása szerint mindennek érdekében rengeteg lobbira, határozott településfejlesztési elképzelésekre, környezettudatos mentalistára volt szükség.

Az IKEA 2016 végén jelezte szándékát, hogy üzletet nyitna Temesvár közelében, tekintettel arra, hogy innen érkezik a legtöbb online megrendelés Romániából. Bár 2018-ban az IKEA egyik nagy európai riválisa, a Mömax is a környéken nyitott üzletet, ez aligha befolyásolja a svéd bútorok iránti érdeklődést. Mindeddig csak Bukarestben rendelkeztek áruházzal (kettővel is), így Erdélyből, a Bánságból vagy a Partiumból inkább Budapestre utaztak a vásárlók, vagy vállalták, hogy kifizetik az online rendeléssel járó magas kiszállítási díjat.

Az IKEA népszerűségét az utóbbi években az sem tépázta meg, hogy a bútorgyártáshoz szükséges faalapanyag biztosítására rengeteg erdőt vásároltak fel Romániában, egyes területeket offshore cégeken keresztül, a Harvard közvetítésével. Így válhattak apránként a legnagyobb magán-erdőtulajdonosokká Romániában.

Az újszentesi IKEA 2022 tavaszára készülhet el, de az áruházlánc 2025-ig újabb 13 üzlet nyitását tervezi Délkelet-Európában. Romániában Brassó és Kolozsvár került még szóba lehetséges helyszínként, de ez a rendelkezésre álló területektől és az önkormányzatok fogadókészségétől is függ.

Hirdetés