Már nem az iskolai dolgozók átoltottságától, hanem a szabad kórházi ágyak számától függ, hogy mehetnek-e a gyerekek iskolába

Ismét módosították a szabályozást, amely azt rögzíti, meddig lehetnek az iskolapadokban, és mikortól kényszerülnek a képernyők elé a diákok.

Hirdetés

Ismét módosítottak a jelenléti oktatást szabályozó rendelkezéseken: a járványügyi operatív törzs csütörtökön este úgy döntött, már nem az iskolai dolgozók átoltottsági szintjéhez köti, hogy mikortól kell áttérni az online oktatásra, hanem attól, mennyi szabad ágy van a kórházakban. A döntés értelmében azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek kezelésére elkülönített kórházi ágyak kihasználtsága megyei szinten legtöbb 75 százalék, a diákok hagyományos módon, az iskolapadokban ülve vehetnek részt a tanórákon.

Azon megyékben viszont, ahol az ágyak kihasználtsága meghaladja a 75 százalékot, csak internetes formában folytatódhat az oktatás.

Ez utóbbi megyékben akkor térhetnek vissza a diákok az iskolapadokba, ha a koronavírusos betegek számára elkülönített ágyak kihasználtsága 70 százalék alá csökken a megyében.

Módosították azt is, hány koronavírus-fertőzéses eset után kell egy osztálynak áttérnie az online oktatásra. Az új rendelkezés értelmében ezt akkor kell meglépni,

ha egy osztályban vagy óvodai csoportban három fertőzést diagnosztizálnak.

Ez eddig egyetlen fertőzés után vált kötelezővé.

Az új intézkedések hatályba lépéséhez még az is szükséges, hogy az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendeletet adjon ki róla.

Az eddigi szabályozás szerint a 3 ezrelék fölötti fertőzési rátájú településeken azokban az oktatási intézményekben kellett áttérni az online oktatásra, amelyekben az ott dolgozók átoltottsági aránya nem érte el a 60 százalékot.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter szerint a hétfőtől hatályba lépő módosítást a koronavírus sokkal fertőzőbb, omikron variánsának terjedése indokolja.

Hirdetés

Mint elmondta, az átoltottsági arány eddig azért volt hasznos feltétel, mivel oltakozásra sarkallta az iskolai alkalmazottakat.

Mivel azonban az omikron az oltottakat is megfertőzheti, új intézkedések szükségesek,

a kórházak túlterhelődését meg kell akadályozni, akár a jelenléti oktatás felfüggesztése által is.

A miniszter közölte, a kórházi ágyak kihasználtsági statisztikáit heti egy alkalommal, csütörtökön közlik majd, és az ezt követő hétfőtől lépnek hatályba a szükséges intézkedések, vagyis 75 százalékos kihasználtság fölött az online oktatásra való áttérés, 70 százalék alatti esetén pedig a jelenléti oktatásra való áttérés.

Cîmpeanu szerint az új intézkedés már csak azért is jobb, mert nehéz volt elmagyarázni, miért nem lehet jelenléti oktatás egy olyan iskolában, ahol 58 százalékos az alkalmazottak átoltottsága, míg más intézményekben 60 százalékos átoltottság mellett már jelen lehettek a tanárok és a diákok az osztályokban.

 

Hirdetés