Már megint Erdély Romániával való egyesülése apropóján mocskolják egymást a román politikában

Most éppen Iohannis kapta meg „a román nemzet ellensége” címet, amit tavasszal még ő lőcsölt a PSD-re egy jól célzott Ionapotchivanoc-kal.

Hirdetés

Ahogy várható volt, vehemens reakciókat váltott ki a PSD berkein belül, hogy Klaus Ionapotchivanoc Iohannis államelnök nem hirdette ki a Trianon-törvényt, hanem visszaküldte a parlamentnek, arra hivatkozva, hogy a téma törésvonalakat okozhat a romániai társadalomban, ezért alaposabban át kellene gondolni. A PSD szerint azonban nincs ezen mit átgondolni, Marcel Ciolacu pártelnök szerdán leszögezte, hogy mihamarabb átviszik a parlamenten, és újból visszaküldik az államfőnek kihirdetésre.

Ciolacu meghagyta a mocskolódást a Trianon-törvény kapcsán Titus Corlăţean szenátusi alelnöknek, aki a június 4-ét ünnepnappá nyilvánító jogszabály kezdeményezője. Azt írta a Facebookon, hogy Klaus Werner Iohannis – akit következetesen a teljes nevén emleget ezzel is hangsúlyozva szász származását – soha nem volt, és soha nem is lesz a románok elnöke. Egy olyan személy, aki megveti a román nemzeti jelképrendszert, és megtagadja a románoktól az örömöt, hogy Erdély Romániával való egyesülésének évfordulóját ünnepeljék. Corlăţean persze felemlegeti, hogy a parlament, az alkotmánybíróság és az egész román társadalom a törvény mellett áll, így Iohannis „nem nyerhet a saját nemzete, az alapvető román jelképrendszer” ellen.

A folyamatosan européer szerepben tetszelgő Iohannis a törvény kapcsán a párbeszédet hiányolta (nyilván a magyarokkal), ami azért volt szokatlan tőle, mert tavasszal még arról beszélt, hogy a PSD-vel karöltve lopjuk Erdélyt.

Mit mondhatnánk erre? Gyorsan változnak az idők, főleg ha kampány van.

Hirdetés