Már jövő héten autópályán mehet Kolozsvárról Vásárhelyre, de a schengeni csatlakozás bonyolult – hírmix

Hétvégén pedig megint tél lesz egy kicsit, de nem sokáig.

Hirdetés

Decemberben két csoda vár ránk: megszületik Jézus Krisztus, és átadják a Kolozsvárt és Vásárhelyt összekötő teljes sztrádaszakaszt

Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter pénteken terepszemlét tartott az észak-erdélyi (A3-as) autópálya Maroskece és Aranyosgyéres között épülő szakaszánál, és bejelentette, hogy azt már jövő héten, valószínűleg csütörtök estére átadhatják a forgalomnak. Ezzel végre-valahára teljes egészében elkészül a Kolozsvárt Marosvásárhellyel összekötő sztrádaszakasz, ami a sok halogatás után igazi csodának minősül. Főleg úgy, hogy az említett 15,7 kilométeres szakasz nyolc hónappal az eredeti határidő (2024 augusztusa) előtt készül el. A szakasz építésével különben már 2015 óta szerencsétlenkedünk. Az előző kivitelező ugyan 38 százalékban megépítette azt, ám a felmerülő problémák miatt szerződést kellett bontani vele. A Strabag és a Geiger vállalatokból álló konzorcium tavaly októberben fogott neki ismét a munkának, és nagyon jó ütemben haladtak. Jó hír, hogy a Strabag az észak-erdélyi autópálya több más szakaszának megépítésében is érdekelt.

Klaus Iohannis szerint a schengeni csatlakozás kérdése bonyolult, és ezzel fején találta a szöget

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken rendkívül optimistán azt nyilatkozta, reméli a következő két nap során le lehet zárni a tárgyalásokat Románia részleges schengeni csatlakozása ügyében – ami azt jelenti, hogy jövő márciustól esetleg meg lehet szüntetni a légi is tengeri határátkelőkön a határellenőrzést –, jövőre pedig a szárazföldi határátkelők ügyében is dűlőre jutnak a felek. Ez persze még számos tényezőtől függ. Mi is beszámoltunk róla, hogy Ausztria eldöntötte: rábólintana arra, hogy Románia (és Bulgária) a légi közlekedés tekintetében a schengeni térség tagja legyen, de csak akkor ha bizonyos feltételeket teljesítenek. Ausztria többek között az EU külső határvédelmének megerősítését szabta feltételül, illetve azt, hogy a csatlakozni kívánó két ország „vegye át” a hozzájuk illegálisan bejutó migránsok egy részét. Mindenesetre Klaus Iohannis elnök, miután tárgyalásokat folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral, illetve Nikolaj Denkov bolgár miniszterelnökkel, azt nyilatkozta, hogy a schengeni csatlakozás kérdése „továbbra is bonyolult”, és a feleknek még sok mindent meg kell tárgyalniuk, mire dűlőre jutnak. Nem zárja ki azonban annak a lehetőségét, hogy az EU bel- és igazságügyi tanácsa rendkívüli ülést tartson az ügyben. A bolgár miniszterelnök különben csütörtökön, Brüsszelben, az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján arról is beszélt, hogy Magyarország korábban arra figyelmeztette őket: megvétózhatják a Schengeni bővítést, amennyiben Bulgária továbbra is fenntartja a területén áthaladó orosz gáz emelt összegű tranzitdíját, amit nemrég vezettek be. Mindenesetre a magyar vétó már nem valószínű, mivel Bulgária a schengeni csatlakozás érdekében lemondott az említett extra tranzitdíjról.

Hétvégére visszatér a tél

Az időjáráslutri ismét telet dob nekünk a következő napokra. Az elmúlt napokban tapasztalt, az évszakhoz képest szokatlan meleg után ugyanis újabb hirtelen lehűlés következik, amelynek hatását már pénteken is érezhettük. Péntekről szombatra virradóra ugyanakkor sok helyen havazásra, ónos esőre lehet számítani. Szombaton napközben már hűvösebb lesz, szombatról vasárnapra, illetve vasárnapról hétfőre virradó éjjel pedig az ország minden régiójában fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Hétfőn azonban a szakemberek szerint újabb felmelegedés kezdődik.

Hirdetés