A Székelyek Nagy Menetelése 2013-ban (Fotó: Beliczay László/MTI)

Már ezért a sikerélményért megérte Székelyföldért megmozgatni Európát

Lezárult az SZNT aláírásgyűjtése, az utolsó napon Belgiumban is teljesült a küszöb. Mutatjuk, melyik országban hányan írták alá a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezést.

Hirdetés

Pénteken, magyar idő szerint éjfélkor járt le a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése: a stáb 1,167,571 online aláírásnál állította le az aláíró felületet. Az utolsó pár száz méteren nagy lendületet vett a belgiumi aláírásgyűjtés, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) pénteki sajtótájékoztatója idején még 98 százalékon állt, délére viszont elérte a 100 százalékot.

Ezzel az elvárt hét ország helyett tizenegyben sikerült összegyűjteni a szükséges számú aláírást, ami minden előzetes elvárást felülmúlt. Izsák Balázs úgy értékelte a teljesítményt, hogy immár múlt időbe lehet tenni a 2013 óta használt Székelyföldért megmozgatjuk Európát! jelszót, hiszen már tény:

sikerült megmozgatni a kontinenst.

Ezzel a küzdelem nem ért véget, csak az egyik szakasza zárult le, a következő fontos lépés az aláírások hitelesítése. A határidő: 2022 februárja.

Az SZNT elnök elmondta: akkor kívánják iktatni az Európai Bizottságnál az EU polgárai által is támogatott kezdeményezést, amikor a legnagyobb esélyét látják annak, hogy a folyamat sikeres legyen, és a bizottság jogszabályt kezdeményezzen. Addig

a nemzeti régiók európai mozgalmának az építésére kívánnak összpontosítani.

Az ügyet segítette, hogy a magyar Országgyűlés állásfoglalása révén az egész magyar társadalom a kezdeményezés mögé állt, de Klaus Iohannis román államfő tavaly áprilisi magyarellenes kijelentése is lendületet adott az aláírásgyűjtésnek. Rengeteg nehézség adódott időközben, például a Facebookon közölt reklámokat többször is letiltotta a portálok tartalmát ellenőrző algoritmus, azonban sikerült elérni, hogy a tilalmat valamennyi alkalommal feloldják.

Hirdetés

Itt lehet megtekinteni, hogy melyik országból mennyi szignó gyűlt össze péntekig:

A Pesty László kampányfőnökkel készített tavalyi interjúnk itt olvasható.

Hirdetés