Lemondott Victor Costache egészségügyi miniszter, Nelu Tătaru az utódja

A kormányfőnek nem tetszett, hogy a minisztérium túl későn reagált a járványhelyzetre.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Klaus Iohannis államfő csütörtökön kora délután bejelentette, hogy aláírta Nelu Tătaru egészségügyi miniszteri kinevezését, az új tárcavezető pedig „a nap folyamán” leteszi a hivatali esküt.

Ludovic Orban kormányfő csütörtök délelőtt bejelentette, hogy Victor Costache egészségügyi miniszter benyújtotta lemondását.

A távozás pontos okai egyelőre nem ismeretesek, és Orban sem részletezte, de tény, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, óriási gondok vannak a román egészségügyben.

Ugyanakkor a miniszter egy nappal korábban tett egy felelőtlen kijelentést: azt ígérte, hogy Bukarest teljes lakosságát, később pedig a nagyvárosokét is tesztelni fogják koronavírusra, mégpedig úgy, hogy házról házra járva felkeresik az embereket és mintát vesznek tőlük, holott – és a felvetést követő kommentárok is erre figyelmeztettek – erre a feladatra egyértelműen nincs jelenleg emberi erőforrása az országnak.

A kormányfő azt is elmondta, hogy Costache lemondása után Nelu Tătaru jelenlegi egészségügyi államtitkárt kérte fel az egészségügyi tárca vezetésére.

Hirdetés

Orban kérte Costache lemondását

Az Adevărul politikai forrásokból úgy tudja: Costache lemondását a kormányfő kérte, főként amiatt, hogy az egészségügyi miniszter nem gondoskodott időben az egészségügyi személyzet védelméről, az egészségügyi felszerelések beszerzéséről, holott még január közepén értesült a járványveszélyről. Amikor pedig a kormány elkezdte sürgősen megrendelni a védőeszközöket és a berendezéseket, azzal szembesült, hogy a piacon igen nagy a kereslet és várni kell, ráadásul a beszerzések igen magas áron történnek.

Az utolsó csepp a pohárban valóban az volt, hogy Costache csütörtök este bejelentette: Bukarest teljes lakosságát tesztelik koronavírusra, de előtte nem egyeztetett erről Ludovic Orban kormányfővel.

Hirdetés