Már az omikron variáns a felelős az új koronavírus-fertőzések elsöprő többségéért

A szakértők szerint a hivatalos napi esetszámok nem tükrözik a terjedés valós ütemét, és a következő két hétben elérhetjük már az ötödik hullám legnehezebb időszakát.

Hirdetés

A MedLife által végzett – kizárólag PCR-tesztek eredményét alapul vevő – felmérés szerint úgy néz ki, az elmúlt hét alatt regisztrált új esetek 79 százalékáért már a koronavírus új, omikron variánsa a felelős.

A magánklinika-hálózat friss kutatása alapján a legtöbb ilyen esetet Kolozs és Temes megyében, valamint Bukarestben regisztrálják. A MedLife becslései szerint a neheze csak ezután jön: az omikron variáns miatt a következő hetekben akár napi 50 000 esettel is számolhatunk, de

ez csak a töredéke lehet a valós számnak,

mert a magánklinika szakértői szerint egy megfelelő arányú tesztelés esetén a napi esetszám simán megduplázódna. Az sem kizárt, mondják a klinika szakértői, hogy a következő két hétben a kórházak meghaladják majd a 75 százalékos kapacitást.

A kommunikációs csoport friss közleménye szerint az elmúlt 24 órában

8118 fertőzöttet diagnosztizáltak, több mint 34 ezer teszt alapján, közülük 778-an újra elkapták a koronavírust.

Hirdetés

17 fertőzött elhunyt, róluk azt is tudjuk, hogy társbetegségekben is szenvedtek, viszont közülük 11-en nem kaptak oltást. Tizenhat megye és Bukarest jelenleg vörös zónás – meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi ráta –, nyolc megye pedig egyelőre maradt a sárga sávban.

Bár a kórházi kezelésre szorulók (4027) és a súlyos betegek (485) száma is nőtt az előző napokhoz képest, a nagy fertőzőképességű omikron variáns azért egyértelműen enyhébb tüneteket okoz, a napi esetszám robbanásszerű növekedésével viszont a kórházi adatok is felfele kerekedhetnek a közeljövőben.

Hirdetés