Már a szebeni Brukenthal Múzeumban is a paradicsomleveses aktivizmustól félnek

Ha oda készül, jobb, ha otthon hagyja a tompa tárgyait…

Hirdetés

A nagyszebeni Brukenthal Múzeumban elkezdtek félni a vandalizmustól. Ami nem is csoda, hiszen tavaly októberben egy nemzeti érzülettől túlfűtött férfi a román zászló színeivel „dekorálta ki” a névadójuk, Samuel von Brukenthal báró, Erdély egykori kormányzója szobrát.

De a Nyugat-Európában új divatnak számító műkincsrongáló aktivizmus miatt is aggódnak, jobban mondva attól tartanak, hogy hozzánk is begyűrűzik ez a jelenség. Mint ismeretes, két aktivista október közepén paradicsomlevessel öntötte le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét a londoni Nemzeti Galériában, hogy ezzel hívják fel a figyelmet az élelmiszer- és energiaválságra, az akciónak pedig máris vannak követői.

A nagyszebeni közgyűjtemény vezetése így megtanácskozta a dolgokat, és szigorítások bevezetése mellett döntött. Hosszú távon például a legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy igyekeznek minél több értékes műalkotást védőüveggel ellátni, ilyen téren ugyanis nem állnak valami fényesen. De a ruhatár használatának fontosságát is jobban fogják ezentúl sulykolni a látogatóknak, akik nem léphetnek be a továbbiakban a kiállítótérbe élelmiszerrel, folyadékkal, és tompa tárgyakkal. Szóval ha azt tervezte, hogy majd tompa tárgyakkal fog flangálni a Brukenthal Múzeumban, jobb ha újratervezi a dolgokat.

A nagyszebeni Brukenthal Múzeum Románia egyik legrégebbi közgyűjteménye, 1817-ben nyílt meg. Vigyázzunk rá!

Hirdetés