Magyarország felől érkező titokzatos repülőgép miatt riasztották a román és az amerikai légierő gépeit is

A rejtélyes repülő Nagyváradnál lépett be az ország légterébe, és nem válaszolt a hívásokra. A védelmi miniszter szerint nem volt ok az aggodalomra.

Hirdetés

FRISSÍTVE – Vasile Dîncu védelmi miniszter csütörtökön igyekezett megnyugtatni a kedélyeket a rejtélyes incidens után.

Szerinte az eset inkább furcsának nevezhető, nem veszélyeztette az ország biztonságát. Mint mondta, egyelőre még vizsgálják az ügyet, nem tudni, mi volt a pilóta célja.

Jelenleg azt várják, hogy a bolgár hatóságok tájékoztassák Bukarestet a gép sorsáról.

A szociológusból lett védelmi miniszterből egy röpke pillanatra a költő is előjött: fekete hattyúnak nevezte a titokzatos gépet.

Mozgalmas estéjük volt szerdán a román és az amerikai légierő pilótáinak egy Magyarországról érkezett repülőgép miatt, amely nem volt hajlandó azonosítani magát.

A Beechcraft típusú kisgép már eleve gyanús körülmények között szállt fel este fél hatkor Debrecen térségében, mivel nem volt felszállási engedélye, sem jóváhagyott útvonala.

Ezért már a magyar légierő Gripen vadászgépei befogták, és felszólították, hogy azonosítsa magát, de a pilóta néma maradt. Mint ahogy a gép transzpondere sem volt bekapcsolva.

A gép Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe,

ahova egy kétoldalú egyezmény értelmében a magyar Gripenek is követték, mindaddig, amíg át nem vette a kíséretét az amerikai légierő két, Romániában szolgálatot teljesítő, és éppen járőrszolgálaton levő F-16-osa.

A gép azonosításában és úti céljának kiderítésében azonban a legendás Maverick valódi kollégái sem jártak több sikerrel a magyar pilótáknál, a rádió néma maradt, így csak annyit tudtak tenni, hogy tovább kísérték.

Hirdetés

A repülő Szörényvár irányába repült tovább, közben az amerikai F-16-osok helyét a román légierő két F-16-osa vette át, de ezek is csak díszkíséretet biztosítottak.

A román védelmi tárca este közölte, a gép, amelyen két személy utazott, egy pillanatig sem tanúsított ellenséges magatartást, csak rendületlenül repült tovább.

Néhány percre még a szerb légtérbe is átlátogatott,

majd Bulgária irányába repült tovább,

hogy az ottani légierőnek és hatóságoknak okozzon fejfájást.

Szörényvár környékén a vadászgépek meglehetősen alacsony magasságban kísérték a gépet, ezzel kisebb pánikot okozva. Az emberek a hajtóművek zajára panaszkodtak.

A bukaresti védelmi minisztérium szerint a bolgár hatóságok már a földön vizsgálódnak, azon a környéken, ahol a titokzatos gép utoljára megjelent a radarokon.

Hirdetés