A temesvári Magyar Ház az egyik szóban forgó épület / Fotó forrása: banaticum.ro/Orosz Sándor

Magyar-e vagy? Az erdélyi műemlék-épületek megvásárlóinak nemzetiségét firtatja egy USR-politikus

Mire megkapta a sovén címkét, tisztázta, hogy valójában arra kíváncsi: hány ingatlant vásároltak fel Erdélyben az Orbán Viktorhoz közel álló szervezetek.

Hirdetés

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) egyik bánsági szenátora, Raoul Trifan elolvasott egy cikket arról, hogy Magyarország kormánya alapítványok és jogi személyiséggel rendelkező szervezetek révén fontos műemlék-épületeket vásárolt az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén, így Erdélyben is.

Annyira aggasztónak találta, hogy a „revizionista nézeteket valló, Putyint indirekt módon támogató Orbán Viktor illiberális rezsimje” műemlékek vásárlásával foglalkozik, hogy a kulturális minisztériumtól kikérte az elmúlt két évben romániai műemléképületet vásárolt „magyar származású” magánszemélyek és jogi személyiséggel rendelkező szervezetek listáját –

mintha legalábbis mindenki, aki magyar, és történelmi jelentőségű ingatlant vásárol, veszélyforrást jelent.

Raoul Trifan kérésén a Temes megyei kulturális igazgatóság vezetője, Sorin Predescu teljesen kiakadt, és az AUR szintjére süllyedő, vegytiszta sovinizmusnak nevezte az interpellációt. Egy Facebook-bejegyzésben mondta el a véleményét, miszerint csak a fasizmusban listáztak származás alapján. Elfogadhatatlannak tartja a megbélyegzést, amivel Triffan minden magyart potenciális veszélyforrásnak, megvásárolhatónak vagy hűtlennek állít be.

Az USR politikusa persze magyarázkodásra kényszerült:

valaki állítólag elírt valamit a parlamenti irodájában.

Hirdetés

Valójában nem a magyar származású személyekre gondolt, hanem a magyar államhoz közel álló szervezetekre, melyek sorra vásárolják fel az erdélyi műemléképületeket.

A politikus egy apróságot elfelejt – és erre a később békülékenyebb hangnemre váltott Predescu is felhívja a figyelmet –, hogy a román államnak mindig elővásárlási joga van, és amíg nem tesz semmit a műemlékek megmentéséért, addig az Európai Unió biztosította törvényi keretek között bárki bármilyen ingatlant megvásárolhat, függetlenül állampolgárságától, vagy ha úgy tetszik, származásától.

Hirdetés