fsandor

Kiáltja-e valaki: strukturális nacionalizmus!?

2021. január 11., hétfő 18:50

A Digisport máris belekarmolt Novák Eduardba, az új kormány sportminiszterébe, mivel – és itt most teljesen mindegy, milyen kontextusban, lényegtelen – egy Facebook-bejegyzésben Georgeként említette Gheorghe Hagit, a legendás focistát (utólag javította ő vagy a stábja). Ami pedig, ugye, akkora bűn, hogy külön cikket kell neki szentelni.

Oké, egy miniszteri megnyilvánulás legyen az utolsó betűig pontos, ez igaz, csakhogy a George és a Gheorghe ugyanannak a névnek a változatai, és a miniszter sem mondjuk Teodosiét írt a Gheorghe helyett. Tehát maximálisan kukacoskodás a Digisport cikke, annál is inkább, mert Hagit egyébként mindenki csak Gicának nevezi, normális helyzetben.

Na de ez nem normális helyzet, mert mégiscsak egy magyar a miniszter, ami az egységes és oszthatatlan mioritikus román nemzetállamban mindig is anomália volt. Nem bántják nagyon, de azért reflexből írnak egy cikket, aminek az a kicsengése, hogy lám, a magyar, azt sem tudja, hogy hívják a román focistát (aki egyébként… makedón).

Arra persze már nem terjedt ki a Digisport szerzőjének, szerkesztőjének figyelme, hogy a sportminiszter neve helyesen Novák, nem Novak, ahogy a cikkben írják, ráadásul Novák Eduard, nem Eduard Novak. És azt is tegyük hozzá, hogy a román médiában évtizedek óta rendszeresen úgy szerepelnek a magyarok, hogy Marko Belo, Tokes Lazlo, Ladislau Boloni vagy Iszak Balasz.

Hirdetés

Na, erre kiáltsanak a romániai (magyar) progresszív megvilágosodottak strukturális nacionalizmust! (Nem fognak.)

 

Hirdetés
Hirdetés