Lettországban érvénytelen lett az aláírásgyűjtés az SZNT régiós kezdeményezésének támogatására

Zajlik a nemzeti régiókért indított székely polgári kezdeményezés aláírásainak érvényesítése: Spanyolországban nem volt gond, Lettország viszont kiesett a képből.

Hirdetés

Rossz hírt közölt Facebook-oldalán a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés kapcsán: a Lett Köztársaság Központi Választási Bizottsága 6838 támogató aláírásból csak 5395 érvényességét erősítette meg, 1443 támogató nyilatkozatot visszadobott. Ez azt jelenti, hogy Lettországban nem teljesült a hatezres határérték,

így már csak tíz országban maradt játékban.

Az SZNT felvette a kapcsolatot lettországi szövetségeseivel, közösen tájékoztatást kértek a választási bizottságtól az érvénytelenítés kapcsán, ugyanakkor mérlegelik a jogorvoslat lehetőségét.

Az aláírások érvényesítése folyamatban van a többi tagállamban. Spanyolországban már biztosan érvényesítették az aláírások megkövetelt minimumszámát. Összesen 54 721 aláírást nyújtottak be, ebből 6126-ot töröltek (ez 11% lemorzsolódást jelent).

Legkésőbb október végéig a többi kilenc tagállamtól is visszajelzés kell érkezzen a hitelesített aláírások számáról.

Hirdetés

Mint ismeretes, az elvárt hét ország helyett tizenegyben sikerült összegyűjteni a szükséges számú aláírást. Remélhetőleg más tagállamok választási bizottsága nem fog kekeckedni az aláírásokkal.

Az SZNT polgári kezdeményezésének lényegéről többször írtunk már, a kezdeményezés kampányfőnökével készült interjúnk itt olvasható.

Hirdetés