Milák Kristóf az aranyéremmel

Leszakadt az úszónadrágja, mégis olimpiai csúccsal nyert aranyat Milák Kristóf

Magyar arany úszásban, bronzérmek vívásban és cselgáncsban, román arany és ezüst evezésben, miközben Amerika legnagyobb sztárja feladta – ez volt szerdán a tokiói olimpián.

Hirdetés

A nap legsimább aranyérme: Milák Kristóf. Két és fél másodperces előnnyel, olimpiai csúccsal (1:51.25 perc) nyert a 200 méteres pillangóúszásban – pedig leszakadt úszónadrágja és elkavarodott akkreditációja miatt alig volt ideje bemelegíteni. Hiába, mindenki izgul élete első olimpiai döntője előtt.

A nap küzdője: Tóth Krisztián. A 90 kilós súlycsoportban bronzérmet szerző magyar judós négyből három győzelmét hosszabbításban, aranyponttal aratta.

A nap duplázója: Szilágyi Áron. A kardvívás háromszoros egyéni olimpiai bajnoka a csapatversenyben is felállhatott a dobogóra, így ő az első kétszeres magyar érmes ezen az olimpián. Mellette Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád alkotta a bronzérmes magyar csapatot.

A koronavírus-járvány legnagyobb áldozata: Hosszú Katinka. Az, hogy alig volt verseny az elmúlt másfél évben, az ő állandó versenyzésre épített felkészülésének és formájának tett be a legjobban, a 400 vegyes ötödik helye után 200-on hetedik lett.

Az olimpia román sportága: az evezés. A 101 fős küldöttség bő egyharmadát (36 versenyző) adó sportág az első döntős napon megnyerte Románia első tokiói aranyérmét. Ancuța Bodnar és Simona Radiș a női kétpárevezős számban győzött, a férfi négyes ezüstérmes lett, és a legnagyobb esélyesnek tartott világbajnok női nyolcas is fináléba jutott.

A nap kiesése: a román fociválogatott. Bár Új-Zéland ellen játszott a legjobban a tornán, a 0–0-s döntetlen kevés volt a legjobb nyolc közé jutáshoz. Azt viszont kevés csapat mondhatja el magáról a foci történelmében, hogy úgy szerzett 4 pontot, hogy egyik játékosa sem rúgott gólt.

Hirdetés

Az olimpia összeomlása: Simone Biles. Minimum a riói négy arany megismétlését várták az amerikai sztártornásztól, aki aztán a csapatverseny első elrontott gyakorlata után visszalépett, és mentális gondjai miatt az egyéni összetettben sem fog versenyezni.

A nap csapata: a magyar női pólóválogatott. Az Egyesült Államok csapata a 2008-as pekingi játékok döntője óta nem vesztett meccset az olimpiákon, ezt szakította meg az utolsó tíz percben 6–8-ról 10–9-re fordító magyar válogatott.

A nap megállíthatatlanja: Primoz Roglic. A szlovén kerékpáros-klasszis sérülés miatt fel kellett adja a Tour de France-t, most az egyéni időfutam aranyával vigasztalódott. Olyan elszántan tekert, hogy észre sem vette amint áthaladt a célvonalon, a szervezőknek kellett leállítani, hogy nem menjen még egy kört.

Hirdetés