Lélekerősítés új terekben: az önkéntesek dolgát is megnehezítette a járványhelyzet

Hagyományos táborok helyett jobb híján online tevékenységekkel próbálják segíteni a krónikus beteg gyerekek gyógyulását a Yuppi-mozgalom képviselői, így próbálják pótolni a személyes kapcsolatok hiányát.

Hirdetés

A több mint egy éve tartó járványhelyzet mindenki életét alaposan átszervezte, s komoly kihívások elé állította azokat is, akik krónikus betegséggel küszködő fiatalok életét próbálják szebbé tenni különböző önkéntességen alapuló akciók keretében.

Kényszerhelyzetbe került a kolozsvári székhelyű Yuppi Tábormozgalom Egyesület

is, amely 2011 óta szervez élményterápiás táborokat Mezősályin, Maros megyében diabétesszel, onkológiai vagy autoimmun betegséggel diagnosztizált gyerekek és kamaszok számára. Egy olyan szervezetnél, ahol kapcsolatokra, személyes találkozásokra, egymás támogatására fókuszálnak,

a pandémia bizony áthúzta, vagy átalakította a tervek, programok nagy részét

– mondja Nagy Sarolta regionális adományszervező. Ráadásul az egyesület által támogatott fiatalok a veszélyeztetett csoportba tartoznak, szóval ez is csak nehezítette az ügyet. „A járványügyi szigorítások miatt le kellett csökkenteni a rendezvények számát, vagy teljesen fel kellett függeszteni egyes eseményeket. A kis és nagy cégek is megérezték a járvány hatásait, így

a korábban nagyobb adakozókedvű cégek ilyen esetben már kevésbé tudtak egy nemes ügy mellé állni,

de a nagyobb vállalatok is visszafogottabban kezelték a támogatási protokolljukat”, avatott be a részletekbe Nagy Sarolta. A múlt évben az egyesület nem is tudta megszervezni a hagyományos táborait, a krízis miatt a képernyők elé kényszerültek, „s bár az online platformok nem tudják biztosítani ugyanazt a közösségi élményt, egy bizonyos fokig mégis sikerült közelebb kerülni egymáshoz a kényszerű elszigeteltség alatt”.

A régi szép idők: Yuppi-tábor a természetben… (Fotó: Yuppicamp.ro)

Az akadályok ellenére az egyesület sok olyan önkéntest tudott megszólítani, akiknek eddig nem sikerült eljutni a Yuppi táboraiba, de legalább virtuálisan belekóstolhattak az élményterápiás foglalkozásokba. Sőt, sikerült kibővíteni a gyerekek/családok körét is, akikkel foglalkoznak –

olyan családokról van szó, amelyek a pandémia kezdetétől különösen elszigetelődtek, és nehezebb helyzetbe kerültek,

mivel a Covid-19 akár végzetes következményekkel is járhat a krónikus betegek esetében. „Amikor világos lett számunkra, hogy egyelőre nem szervezhetünk igazi táborokat, akkor megkezdtük az online programjaink kidolgozását. Emellett kézzelfogható segítséget is biztosítottunk azoknak a családoknak, akikkel kapcsolatban vagyunk, ahonnan a gyerek, vagy a fiatal táborozott már velünk:

sikerült több civilszervezettel együttműködve 120 csomagot eljuttatni diabéteszes gyerekek családjához”

Hirdetés

, sorjázza az eredményeket az adományszervező. A csomagokba egészségügyi felszerelések, tesztcsíkok, de apró meglepetések is kerültek. 2020-ban például a rendes, „élő” táboraik mintájára hét online tábort és programot sikerült lebonyolítani, s mivel idén is elég nagy a bizonytalanság, nem valószínű, hogy már teljes programú, nagy létszámú táborokat szervezhetnek, ezért továbbra is az online tevékenységekre fókuszálnak.

…és tábor az online térben. (Fotó: Yuppicamp.ro)

Közben persze abban reménykednek, hogy egy fél év alatt javul a helyzet,

és akár pár napos offline programot is szervezhetnek valamikor. Az egyesület tevékenységéről, illetve a támogatási lehetőségekről itt lehet tájékozódni.

(A szerző a BBTE elsőéves újságírás szakos hallgatója).

Hirdetés