Lehetséges, hogy a szupergyorsan terjedő új vírustörzs első romániai gócpontja alakult ki egy suliban

Még meg sem nyíltak az iskolák, de már arról beszélnek, hogy talán nem is kellene erőltetni a dolgot.

Hirdetés

Még egy nap sem telt el azután, hogy Bukarest lakosságarányos fertőzési rátája lecsökkent 3 ezrelék alá, máris jött egy rossz hír, mely elrontotta a fővárosiak örömét. Eszerint járvány-gócpont alakulhatott ki egy iskolában, ráadásul a koronavírus új, nagy-britanniai mutációja okozhatta, melyről köztudott, hogy szupergyorsan terjed.

Az egész azzal kezdődött, hogy pénteken két bukaresti lakosnál mutatták ki a brit vírustörzset. A kontaktvizsgálat egy iskolához vezetett, ahol tíz személytől volt szükséges mintát venni, miután az egyik pénteki fertőzött mindegyikükkel találkozott. A tízből kilencnek pozitív lett a tesztje, de egyelőre nem bizonyított, hogy ők is a brit vírustörzzsel fertőződtek-e meg, mivel a genomszekvenálást időbe telik elvégezni. Korábban (január 14-én és január 18-án) 4 másik személyt is diagnosztizáltak koronavírussal, róluk sem lehet tudni, hogy melyik variánst kapták el.

Vlad Voiculesu egészségügyi miniszter ezek után úgy ítélte meg, hogy nem túl jó ötlet az iskolanyitás. Európában az új vírustörzs nagyon gyors iramban terjed, megvan az esély arra, hogy a járvány újabb hulláma előtt állunk, ami nem fogja megkímélni Romániát sem. Minden enyhítés, beleértve az iskolák újranyitását is, fertőzési gócpont kialakulásához vezethet.

Nem egészen így látja a helyzetet Sorin Cîmpean oktatási miniszter, aki elmondta, továbbra is számolnak az iskolanyitás lehetőségével. A helyzet valóban aggasztó, de még nem bizonyították, hogy a brit variáns okozta a fertőzéseket az iskolában. Az előző tapasztalatok alapján a hibrid-oktatás nem bizonyult hatékonynak, tehát ezt valószínűleg nem fogják erőltetni. A tananyag pótlásának elkezdésére viszont feltétlenül szükség lesz, amint a diákok visszatérnek újra az iskolapadokba. Egyelőre nem tudni, hogy milyen formában kerülhet rá sor.

Az iskolnyitásról egyébként február 2-án döntenek, addig kiderül az is, hogy valóban a brit vírustörzs jelent-e meg az iskolában.

Hirdetés