Lehet, hogy most zárul le a MiG-21 fejezet a román légierő történetében

Mérföldkő lehet a pénteki döntés, elképzelhető, hogy végleg leszerelik az 1962-ben gyártott, 1992-ben felújított repülő csotrogányokat.

Hirdetés

A román hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu tábornok döntése értelmében péntektől felfüggesztették a légierő MiG-21 LanceR típusú vadászgépeinek repülését.

A védelmi minisztérium közlése szerint a döntés azért született, mivel a szovjet gyártású MiG-21-esek, amelyek az izraeli technológiával való felújítás után a LanceR kiegészítő nevet kapták,

használatuk során rengeteg meghibásodást mutattak és emiatt tragikus légi balesetek egész sorát okozták.

A döntés közvetlen előzménye, hogy három nappal ezelőtt a Călărași megyei Borcea légibázis egyik MiG-21-esének pilótája kisebb meghibásodást tapasztalt a gép futóművénél, de sikerült elhárítania az üzemzavart és biztonságban leszállt a Konstanca melletti Mihail Kogălniceanu bázison.

Ez az incidens valószínűleg az utolsó csepp volt a pohárban a katonai illetékesek számára, miután március elején egy MiG-21 LanceR és a a keresésére küldött IAR Puma katonai helikopter is lezuhant Konstanca megyében. A kettős balesetben nyolcan haltak meg.

Egy évvel ezelőtt a Maros megyei Dedrád község határában csapódott a földbe egy MiG, a pilóta életben maradt, miután sikerült katapultálnia, de súlyosan megsérült. Azelőtt 2018-ban történt hasonló baleset a Borcea bázison, a pilóta meghalt.

A március eleji szerencsétlenség a 26. légi baleset Romániában 1990 óta, ebből húsz esetben MiG-21-es volt az érintett gép.

Hirdetés

A román légierőnek mintegy 20 MiG-21-es LanceR-e van, a mostani döntés értelmében mind a földön maradnak.

Romániának van még 17 darab F-16-os vadászgépe,

az amerikai gyártmányú, felújított gépeket Portugáliától vásárolták néhány éve. A légierő most ezekkel végez majd járőrküldetéseket a román légtérben az Ukrajnában folyó háború miatt idevezényelt NATO-gépek támogatásával.

Tervben van további 32 darab F-16-os vásárlása Norvégiától, ennek a procedúráját most felgyorsították a védelmi minisztérium közlése szerint.

A következő nagy lépés az F-35-ös vadászok beszerzése lesz, de erre csak majd a norvég F-16-osok leszerelése után kerül sor.

Hirdetés