Kutyákat öltek kegyetlen módon, őrizetbe vette őket a rendőrség

Bihar megyében történt az eset.

Hirdetés

Rendőrségi fogdában találta magát kedden az a két Bihar megyei férfi, aki még az elmúlt héten úgy döntött: úgy szabadul meg négy, fölöslegesnek tartott kutyától, hogy rövid úton elteszi őket láb alól.

A két, 69, illetve 20 éves, oláhszentmiklósi illetőségű férfi a községhez tartozó Felsőbarakonyra vitte az állatokat, ahol egy használaton kívüli föld alatti betonmedencében felakasztotta őket.

Az állatokra a nagyszalontai állatmenhely vezetője talált rá.
Mint kiderült, három kutyán már nem lehetett segíteni, a negyedik azonban még életben volt – igaz, egyik szemét elvesztette, és az egyik lába is megsérült.

A nő úgy bukkant rá a tetemekre, hogy az életben maradt, dróttal megkötözött kutyát állatot próbálta órákon keresztül kimenteni.

Az akció végül sikerrel járt, ezt követően tett feljelentést az illetékes hatóságoknál.

Ennek nyomán bukkantak rá a két férfira, akik, mint kiderült, egy elhunyt rokonuk állataitól akartak így megszabadulni.

A rendőrség 24 órára őrizetbe vette őket, és bűnügyi feljelentést tesz ellenük a kutyák elpusztítása miatt.

Hirdetés

Mint kiderült, egyébként, a helybeliek körében „népszokásnak” számít, hogy a megunt, vagy létszám fölöttinek tekintett ebeket a szóban forgó verembe dobják.

Az állatmenhely vezetője is elmondta, hogy évek óta jár a helyszínre esetlegesen kidobott állatokat menteni, de annyi tetemet, mint most, még nem talált egyszerre.

Az ügyben a Bihar megyei környezetvédelmi őrség is vizsgálódik, mivel a korábban öntözésre szánt víz tárolására használt tartály mára szemétdombbá, illetve állattemetővé vált, ami fertőzésveszélyes is.

A tulajdonosnak ezért rég le kellett volna zárnia.

A két elkövető akár komolyan is megütheti a bokáját: az állatok szándékos elpusztításáért hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés vagy ezertől tízezer lejig terjedő bírság szabható ki.

Hirdetés