Nyakunkon a krízis – csak tíz ágy maradt a súlyos betegek számára az egész országban, nyolc megye már „vörös”

Kevesebb teszt mellett is több mint hatezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Egyetlen megnyugtató hír sem érkezik a járványfrontról.

Hirdetés

A járványügyi szakértők jóslata beteljesedett: már most iszonyú teher nehezedik az egészségügyre, az egész országban alig tíz ágy maradt az intenzív terápiás kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek számára. A kommunikációs csoport vasárnapi közleménye enyhén szólva nyugtalanító e tekintetben:

  • míg szombaton a kórházakban 9852 fertőzöttet ápoltak, ebből 1195 páciens állapota súlyos volt,
  • vasárnap már 10 313 beutalt személyt regisztráltak, közülük 1220-an (!) szorulnak intenzív terápiás kezelésre.

Korábban azt is jelezték a szakorvosok, hogy 27%-os országos átoltottság mellett ne csodálkozzunk, hogy olyan sok a súlyos beteg, nem kizárt, hogy napokon belül a napi tízezres esetszámot is simán meghaladjuk.

Az elmúlt 24 órában (az egy nappal korábban regisztráltakhoz képest) jóval kevesebb teszt mellett is 6333 új koronavírusos beteg került be a járványügyi nyilvántartásba, ami ismét csak egyértelmű jele annak, hogy a helyzet egyre súlyosabb.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek mellett 49 407-en otthon lábadoznak, 9185-en pedig intézményes karanténban. Szombat reggel óta 111 halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírus-fertőzéssel.

Hirdetés

Bukaresten kívül már nyolc megye Beszterce-Naszód, Temes, Szatmár, Máramaros, Kolozs, Teleorman, Ilfov és Dolj – vörös zónás a fertőzöttségi ráta növekedése miatt. A legrosszabb a helyzet Ilfovban, ahol ezer lakosra már 5,38 fertőzöttel kalkulálnak, de Temes megye is már 4,87-nél tart.

Tovább növekednek a számok a nagyobb városokban is, Kolozsvár például már 4,87 ezreléknél tart, Temesvár viszont a 6-ot is átlépte, ott a járványügyi hatóság már hétfőn dönteni fog az újabb szigorításokról.

Hirdetés