Köztéri falfirkászok, szevasztok! Van egy nagyon rossz hírünk számotokra!

A jogalkotók kitalálták, hogyan vegyék el a kedvét azoknak, akik imádnak festékszóróval a kézben kreatívkodni, ha mondjuk meglátnak egy frissen festett épületet, vagy egy szobrot.

Hirdetés

Sokan vagyunk, akik nem értjük, az miért jó az valakinek, ha unalmában összepingálja mások tulajdonát, s ha már épp megihleti a múzsa, miért esik neki mondjuk egy frissen lefestett épület homlokzatának, vagy egy szobor oldalának.

Több évtizedes problémáról beszélünk – nézzünk csak szét a köztereken –,

melyre most próbál megoldást találni a parlament: a jogalkotók ezentúl tetemes pénzbírsággal sújtanák a grafittizőket és a falfirkászokat. Egy új törvénytervezet szerint ezentúl 3000 és 6000 lej közötti büntetést kapnak azok, akik festékszóróval a kézben szeretik levezetni a kreatív energiájukat.

Ez még nem minden: a tetten ért vagy térfigyelő kamerák segítségével beazonosított művészkedőknek

a bírság kiállításától számítva 15 napon belül nyom nélkül el kell tüntetniük az „alkotásukat”,

legyen szó magán- vagy állami tulajdonban lévő épületről, köztéri bútorzatról – például a padokról, utcalámpákról, szemeteskukákról –, vagy kulturális örökségről.

Ugyanakkor 100 és 500 lej közötti bírsággal sújtanák azokat, akik engedély nélkül ragasztgatnak plakátokat épületek oldalára vagy kerítésekre, de ugyanennyit kell majd fizetniük a plakátrongálóknak is. A liberális, szociáldemokrata és USR-s honatyák által benyújtott tervezetet a szenátus már elfogadta, a végső döntés a képviselőházé.

Hirdetés