Köszönjünk szépen neki: Romániában is megjelent a koronavírus dél-afrikai variánsa

Mondjuk, annyira nem vártuk.

Hirdetés

Ha már azt hittük, aligha lehet koronavírus-fronton rosszabb hírt kapni annál, hogy itt a járvány harmadik hulláma, és ismét nő a fertőzöttek száma, akkor vírus barátunk ismét bebizonyította, hogy de.

A MedLife magánklinika-hálózat közölte, hogy az általa megvizsgált vírusminták között kimutatta a koronavírus dél-afrikai variánsát.

Mindjárt kettőben is.

A vizsgálat úgy zajlik, hogy az erre szolgáló speciális berendezéssel megvizsgálják – szekvenálják – a beküldött mintákban található vírusok génállományát.

A szakemberek összesen 93, az ország különböző régióiból február 20. és 24. között véletlenszerűen összeválogatott mintából kettőben mutatták ki a dél-afrikai mutánst, míg 72-ben a brit variánst találták meg.

A dél-afrikai mutánssal fertőzöttek közül az egyik bukaresti, a másik pitești-i.

A dél-afrikai mutáns megjelenése azért rossz hír, mert egyrészt a Romániában engedélyezett oltások mérsékeltebben hatékonyak ellene – ami nem jelenti azt, hogy nem védenek –, illetve ellenállóbb, az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele, ezért a már korábban megfertőződött személy is könnyen újra fertőződhet.

Az eddigi hírek szerint az AstraZeneca vakcinája némileg kevésbé hatékony ellene, bár a súlyosabb megbetegedéstől még ez is véd fertőzés esetén.

A Pfizer és a Moderna oltása esetében is csökkenhet az antitestvédelem, ugyanakkor a súlyos betegségtől szintén megvédenek.

Emellett nagyobb számban okoz közepesen súlyos megbetegedéseket. Ugyanakkor az eddigi adatok szerint nem halálosabb, mint a többi variáns.

Hirdetés

Igaz, az viszont jó hír, hogy dél-afrikai tudósok már korábban közölték: az általuk végzett kísérletek szerint a koronavírus dél-afrikai variánsa ellen termelődő antitestek védelmet nyújtanak az eddig kialakult, és valószínűleg a jelenleg kialakuló variánsokkal szemben is.

Az oltóanyaggyártók pedig máris hozzáfogtak az új variánsok elleni oltásvariánsok kidolgozásához – vagy egyszerűen az lesz az eljárás, hogy kettő helyett három vakcinát javasolnak.

Azért a brit mutánsról sem kell megfeledkezni.

Mint ismeretes, ennek az a tulajdonsága, hogy sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi variánsok.

Ezt jelzik a jelenlegi adatok is, hiszen azt mutatják, hogy a beküldött mintákban kevesebb mint két hónap alatt 12-ről 77 százalékra nőtt az aránya.

A fertőzések számának utóbbi hetekben tapasztalt növekedése és az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek egyre nagyobb száma azt jelzi, hogy Romániában már a brit mutáns vált dominánssá.

Az országban eddig hivatalosan 272 esetben mutatták ki a brit mutánst, de az adatok azt jelzik, hogy már ő a főnök a járványfronton.

Éppen ezért az egészségügyi szakemberek azt mondják: az oltás, valamint az eddigi óvintézkedések betartása az egyetlen módszer arra, hogy visszaszorítsuk a harmadik hullám intenzitását.

Hirdetés