Korrupciós botrány az Aradi UTA körül: pénzt kínáltak a rivális Sepsi OSK legyőzéséért

Nagy harcok folytak pár éve a Liga 2-ben, de a DNA most egy-két piszkos manőverre is fényt derített. Áll a bál, három személy ellen bűnvádi eljárás indult.

Hirdetés

A korrupciós botrányok természetesen a román labdarúgást sem kerülték el az elmúlt években, és most egy újabb ügy van kibontakozóban, amelyben a korábban hatszoros román bajnok, a nagy múltú Aradi UTA korábbi vezetőségének a tagjai érintettek.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) három személy ellen indított bűnvádi eljárást – az iratcsomóban Claudiu Drăgan, Decebal Grădinaru és Ionuț Gabriel Vlădulescu neve szerepel a G4Media értesülései szerint –, akik a vád szerint 2017-ben

70 ezer lejt ígértek Liga 2-ben szereplő Foresta Suceava több játékosának, ha sikerül legyőzniük az UTA első számú riválisát a Sepsi OSK-t.

Ugyanezek a vádlottak a Dunărea Unirea Brăila játékosait is megkeresték szebbnél szebb összegekkel. A DNA azt is megtudta, hogy az aradi trió egy játékvezetőnek is kenőpénzt ígér, ha „megfelelőképpen” fütyül egy fontos mérkőzésen, szóval mindent megtettek annak érdekében, hogy az „Öreg Hölgy” valahogy feljusson a Liga 1-be.

Nem jött össze. A 2016/2017-es idényben a Liga 2-ben a végig az első helyen álló Juventus Bukarest mellett Sepsi és UTA versenyzett az élvonalba jutásért.

A szóban forgó mérkőzéseket a 35. és 36. fordulóban játszották, és végül a szentgyörgyi csapat mindkettőt megnyerte:

Hirdetés

4-2-re győzött idegenben a Foresta Suceava, majd hazai pályán 3-0-ra a Dacia Unirea Brăila ellen. A Sepsi végül második lett és feljutott a Liga 1-be, a harmadik UTA pedig osztályozót játszott a Temesvári ACS Poli ellen, amelynek mindkét meccsét elvesztette (2-1 és 3-1).

Az aradiak álma végül csak 2020-ban vált valóra, az „Öreg Hölgy” a tavaly – tizenkét év után – jutott vissza az élvonalba.

Hirdetés