Korrupcióellenes ügyészek támadtak az amerikai katonai támaszpontra Konstanca megyében

Gyanús közbeszerzési ügyletek miatt vizsgálódik a DNA a Mihail Kogălniceanu bázison.

Hirdetés

Ezúttal nem azért került a figyelem középpontjába a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu amerikai katonai támaszpont, mert az orosz fenyegetés ellen újabb NATO-egységek érkeztek: egyenruhások helyett most az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei és amerikai nyomozók tették tiszteletüket a bázison.

A gyanú szerint ugyanis komoly korrupciós gyanúk merültek fel a támaszpont üzemeltetése kapcsán, amelyekben romániai és amerikai állampolgárok is érintettek lehetnek.

A DNA megerősítette, hogy még csütörtökön összesen 26 helyszínen tartottak házkutatást. Ezek között ott van a katonai támaszpont is, valamint magánszemélyek otthonában, illetve cégek székhelyén is vizsgálódtak.

A romániai illetőségű magánszemélyeknél és cégeknél a DNA ügyészei kopogtattak, míg az amerikai katonáknál az Egyesült Államokból érkezett nyomozók tették tiszteletüket.

A kiszivárgott hírek szerint egyes,

a támaszpont illetékesei által kiírt közbeszerzések bizonyultak gyanúsnak.

Vélhetően az történt ugyanis, hogy bizonyos cégtulajdonosok megkenték a döntéshozókat, hogy az összeg egy részének visszacsorgatása fejében az ő cégüket hirdessék ki győztesként az eljárásokon.

Arról, hogy konkrétan milyen szerződésekről van szó, egyelőre nem közöltek részleteket.

Nem ez az első alkalom az elmúlt időszakban, amikor a konstancai amerikai támaszpont bűnügy miatt kerül be a hírekbe.

Tavaly novemberben kiderült, hogy

egy csoport módszeresen fosztogatta a bázis üzemanyag-készleteit.

2017 óta mintegy kétmillió dollár értékű üzemanyagot sikerült ellopniuk.

Hirdetés

Forrásként egyrészt a támaszponton használt generátorokat használták, emellett azokon a helyszíneken is sikerült megcsapolniuk a készleteket, ahol az amerikai katonák román társaikkal együtt hadgyakorlatokat tartottak.

2014-ben pedig a támaszponton különböző munkálatok elvégzésére leszerződtetett cég két alkalmazottja a hálótermekben álló szekrényeket feltörve összesen négy laptopot lopott el.

A Mihail Kogălniceanu támaszpont az egyik legfontosabb a térségben, jelentőségét az Ukrajnához és Oroszországhoz való közelsége adja, különösen annak nyomán, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát.

A NATO célja kiverni a moszkvai illetékesek fejéből, hogy Ukrajnán kívül más – pláne a katonai szövetséghez tartozó – országokat is megtámadjon, ezért

elrettentésül több ezer NATO-katonát vezényeltek a támaszpontra.

Jelenleg amerikai, francia, holland belga és olasz katonák, illetve vadászgépek állomásoznak a bázison.

Amelyet a tervek szerint a következő években óriási munkálatok keretében kibővítenek, Bukarest 12 milliárd lejt, Washington pedig 50 millió dollárt költ, illetve költött a projektre.

Ennek nyomán a támaszpont hatalmasra nő, és akár 50 000 NATO-katona befogadására is alkalmas lesz.

Hirdetés