Több millió dollár értékű üzemanyagot loptak ki élelmes tolvajok a Konstanca megyei amerikai katonai támaszpontról

Hosszú évekig zavartalanul „tankoltak”.

Hirdetés

Sajátosan értelmezte a stratégiai szövetségesi viszonyt az a néhány élelmes Konstanca megyei lakos, aki a megyében található Mihail Kogălniceanu amerikai katonai támaszpont infrastruktúráját kihasználva szerzett egy kis mellékest.

A Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) közlése szerint a csoport tagjai szorgalmasan rájártak a támaszpont gázolaj-készleteire, olyan intenzitással, hogy

2017 óta mintegy kétmillió dollár értékű üzemanyagot sikerült ellopniuk.

Forrásként egyrészt a támaszponton használt generátorokat használták, emellett azokon a helyszíneken is sikerült megcsapolniuk a készleteket, ahol az amerikai katonák román társaikkal együtt hadgyakorlatokat tartottak.

A jó világ azonban eddig tartott: szerdán reggel a DIICOT ügyészei néhány morcos rendőr társaságában összesen hat Konstanca megyei helyszínen tartottak házkutatást, felgöngyölítendő a bűnszervezetet.

Az ügyben összesen

hét személy ellen indult büntetőeljárás minősített lopás miatt.

Mivel pedig a károsult fél az ügyben az Egyesült Államok kormánya, előfordulhat, hogy a Nagy Szövetséges kedvében járandó, a román igazságszolgáltatás illetékesei nem bánnak majd velük kesztyűs kézzel.

Hirdetés

Nem ez az első alkalom, amikor meglopták az amerikai támaszpont illetékeseit, igaz a korábbi, 2014-es eset sokkal kisstílűbb volt.

Akkor az egyik, a támaszponton különböző munkálatok elvégzésére leszerződtetett cég két alkalmazottja a hálótermekben álló szekrényeket feltörve összesen négy laptopot lopott el.

Egyébként a szerdai nap a nagyszabású rendőrségi akciókról szól: a hatóságok országszerte összesen 457 helyszínen hajtanak végre házkutatásokat, 47 bűnszervezetre csapva le.

Az akció során összesen 367 személyt állítanak elő kihallgatásra emberkereskedelem, migránscsempészet, számítógépes bűncselekmények, drogcsempészet és különösen nagy kárt okozó lopás miatt.

Hirdetés