Kormány: hm, mit is kezdjünk a ránk rohadó AstraZeneca-vakcinákkal? Ajándékozzuk egy távoli országnak!

A gesztus nemes, szó nincs róla, de egyezzünk meg, bevásárláskor nem pont így képzeltük el az oltáskampány sorsát. Közben a fertőzések üteme ismét felgyorsult.

Hirdetés

Ez van, tele vannak a raktárak vakcinákkal, ezért a kormány úgy döntött, inkább eladományozza szépen-lassan őket oda, ahol még van kereslet az ilyesmire.

A szerdai ülésen el is fogadtak egy határozatot, mely szerint

100 800 adag AstraZeneca-vakcina egyenesen Vietnamba fog landolni,

sőt a külügyminisztérium fel is ajánlotta, hogy elszállítja Ázsiába az oltóanyagot. Korábban – mint ismeretes – Románia egymillió dózisnyi Pfizer-vakcinát adott el Dániának, ahol az emberek nagyobb érdeklődést mutatnak aziránt, hogy megóvják az egészségüket és a többiekét. Arról nem is beszélve, hogy Moldovának már korábban is több százezer adagnyi vakcinát küldött a kormány.

Közben szerdán az is kiderült, hogy a szakemberek szerint

a továbbiakban a fertőzések ütemének gyorsulására számíthatunk.

Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 79-cel emelkedett a koronavírus-fertőzések száma, úgyhogy el kell felejtenünk a több hetes ötven körüli átlagot. A kórházi kezelésre szoruló betegek száma szerencsére még mindig 300 alatt van, és az is jó hír, hogy a súlyos esetek száma is csökkent, jelenleg 51-nél tartunk.

A friss oltáskampány-jelentés szerint 15 036 személyt oltottak be egy nap alatt, ebből 9600-an először keresték fel az oltópontok valamelyikét. Az összesítés szerint eddig 4 millió 846 ezer ember – a beoltható, 12 év feletti lakosság 28,85 százaléka – kapott legalább egy védőoltást.

Hirdetés