Kórházpénz elsikkasztása miatt alapfokon elítélt igazgatója lehet a zsibói kórháznak

Florin Secureanu kilenc év alatt kétmillió eurót tüntethetett el a korábbi munkahelye kasszájából. Most ismét intézményvezetői babérokra tör.

Hirdetés

Florin Secureanu balneológus szakorvos lehet a zsibói (Szilágy megye) kórház új igazgatója, miután az írásbeli versenyvizsgát a legmagasabb pontszámmal abszolválta, ráadásul a vetélytársai nem is kívánnak fellebbezni.

Secureanunak már csak egy menedzsmenttervet kell bemutatnia, ami valószínűleg nem fog nehezére esni, ugyanis van már tapasztalata: korábban a bukaresti Malaxa kórház igazgatója volt. Igen ám, de az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bíróság elé állította, miután a gyanú szerint

2007 és 2016 között legalább kétmillió eurót vett ki a kórházkasszából különféle trükkökkel,

ráadásul épp egy hónappal ezelőtt tudta meg, hogy alapfokon 5 év és 10 hónap börtönre ítélték emiatt. Secureanu a vád szerint „kreatív könyvviteli” módszerekkel fejte az intézmény pénztárát. Például több cég szerződéseket kötött a kórházzal, de semmiféle szolgáltatást nem nyújtottak az intézménynek.

A kórház persze kifizette az összegeket, amelyek aztán a cégvezetőkön keresztül átvándorolhattak Secureanuhoz.

A „szolgáltatásokért” a cégvezetők természetesen megkapták a maguk részét. Az igazgató a kórház egyik beszállító cégétől is levette a sápot a fogyóanyag-szerződésekért cserébe utazásokat, szállodai számlákat, repülőjegyeket fizettetett ki vele. A vádirat szerint ezeket a szolgáltatásokat maga Secureanu és családtagjai, barátai vették igénybe európai országokban, de az Egyesült Államokban, Kanadában, Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Hirdetés