Az ötödik hullám miatt ismét jön a kötelező utcai maszkviselés, de a textilmaszkoktól érzékeny búcsút kell venni

Csak a „profi” eszközök engedélyezettek ezután.

Hirdetés

Ha már elérkezett a koronavírus-járvány omikron vírusvariáns által okozott ötödik hulláma, a hatóságok is lépnek, és ismét szigorításokat vezetnek be, amelyek reményeik szerint csökkenthetik a fertőzés terjedését.

A katasztrófavédelmi operatív törzs (CNSU) szerdán reggel ült össze, hogy a korlátozásokról döntsön.

A korlátozások közül a legfontosabb, hogy búcsút vehetünk attól, hogy legalább az utcákon szabadon lélegezhetünk: ismét kötelezővé válik a maszkviselés minden nyilvános térben, függetlenül attól, hogy zárt vagy szabadtérről van szó.

Kiemelten fontos ugyanakkor, hogy mostantól nem ajánlják a textilmaszkok használatát, ezek ugyanis ezek nem védenek hatékonyan az omikron variánssal szemben. Így a továbbiakban

azt javasolják, hogy az emberek orvosi, illetve FFP2-es maszkokat hordjanak.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a kormányülés után azt mondta: nem akarnak senkit drága maszkok hordására kötelezni, csak arról van szó, hogy az orvosi és az FFP2-maszkok sokka hatékonyabban védenek. Azt is elmondta, hogy egyelőre nem terveznek büntetést bevezetni azok ellen, akik nem tartják be a maszkok típusára vonatkozó hatósági ajánlást.

Van néhány kivétel is a maszkviselési kötelezettség alól: nem kell maszkot hordaniuk az 5 évesnél kisebb gyerekeknek, azoknak, akik egyedül tartózkodnak egy irodában, a tévés műsorvezetőknek, illetve vendégeiknek, ha legalább 3 méteres a távolság közöttük, az egyházi szertartásokon a papoknak, illetve a nyilvános rendezvényeken a szónokoknak, ugyanígy háromméteres távolságtartással, valamint azoknak, akik megterhelő körülmények között nehéz fizikai munkával foglalatoskodnak, illetve azoknak, akik sporttevékenységet végeznek.

A maszkviselés mellett az intézmények működését is érintik a rendelkezések.

Így sporteseményeket eleve csak a rendelkezésre álló helyek 50 százalékával lehet szervezni, de ezt is csak akkor, ha az érintett településen a fertőzési ráta kevesebb mint 1 ezrelék az előző 14 napban.

Ha több, akkor csak 30 százalékos kihasználtság engedélyezett.

Emellett csak azok vehetnek részt rajtuk, akik igazolni tudják, hogy oltottak, kevesebb mint 180 napja átestek a fertőzésen, esetleg 72 óránál nem régebbi PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt-eredményt tudnak felmutatni.

Hirdetés

A nézők között biztosítani kell a 2 méteres távolságot.

Ugyanezen rendelkezések érvényesek a mozikra, színházakra és koncerttermekre is.

A vendéglátóhelyeken viszont valamelyest megkönyörültek: esetükben 3 ezrelékig lehet 50 százalékos a kihasználtság, és afölött 30.

Az viszont rájuk is érvényes, hogy csakis védettek – vagyis oltottak, a fertőzésen átesettek vagy negatív teszteredménnyel rendelkezők – mehetnek be.

Az intézmények továbbra is csak este 10 óráig tarthatnak nyitva.

Az új rendelkezések január 8-ától lépnek hatályba.

Eközben az ötödik hullám köszöni szépen, töretlenül hízik: szerdán 4893 új fertőzöttet jelentettek, míg kedden még 3900 volt az új fertőzöttek száma.

A halottak száma ugyanakkor kevesebb: 24 óra alatt 24-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe, hat korábbi halott esetében pedig mostanra derült ki, hogy a koronavírus-fertőzés okozta a halálukat.

Hirdetés