Fotó: George Simion Facebook-oldala.

Kolozsváron, Brassóban és más városokban tüntetnek a járványszigor ellen

Szabad dákok, szabad antivakszerek, szabad AUR-os politikusok, egyéb szabad elégedetlenek vonulgatnak, tüntetgetnek.

Hirdetés

Országszerte tüntetések zajlanak (zajlottak) szombaton a járványszigor, a maszkviselés, no meg az oltások ellen. A helyszínek: Kolozsvár, Brassó, Bukarest, Galac, Konstanca.

Kolozsváron a megszokottá vált járványhelyszínen, a prefektúrával szemben gyűltek össze az elégedetlenek. És meglepetés: a pár tucatos „tömegben” felbukkant az AUR sztárpolitikusa, George Simion is, a jól ismert átlátszó arcmaszkjában. A fenti képen is látszik, hogy egyesek nem viselnek maszkot és a távolságtartás sem igen jön össze a tüntető népnek. Hogy mit követeltek? Csak a szokásos dolgokat: szabadságot, a járványdiktatúra megszüntetését, a korrupt kormány távozását. Oké!

Bukarestben két tüntetés is zajlott (sőt, most is zajlik): az egyik az Egyetem térről indult (ez ilyen felvonulós, a népek a parlament meg az elnöki palota felé tartanak), a másik a Győzelem téren. Utóbbi helyszínen az AUR másik „kiválósága”, az időközben George Siomionnal szakító Diana Șoșoacă a főceleb. Bukarestben vonulnak a szabad dákok is, nyilván az ősi farkassal felszerelkezve. Meg dobokkal, dudákkal, ami éppen a kezükbe akadt. Ja, vannak vagy százan és nagyjából senki se visel maszkot, ugyanis ez az egyik követelésük: le a maszkkal! Hogy mi egyebet kérnek? Ugyanazt, amit a kolozsváriak. A pontosság kedvéért: az egyik tüntető kicsit túlhajtotta a lelkesedést, ezért a csendőrök csendben lekapcsolták. Nem mellesleg: a hatóságok megbírságolták a tüntetés szervezőjét (a nevét nem árulták el), ugyanis 100 főre adtak engedélyt, de valahogy többen lettek. És azokat is megbüntetik, akik nem viselik a maszkot, illetve nem tartják a távolságot. Szóval sok bírság lesz.

A brassói, galaci, konstancai tüntetésekről nincs is értelme szót ejteni. Ugyanolyanok, ugyanazt kiabálják a népek. Ilyen a járványtagadó rezisztencia.

Hirdetés