Fotó forrása: BBTE

Kolozsvári egyetemisták, szevasztok! Van egy rossz hírünk: oltás nélkül nincs bentlakás

A karok önállóan dönthetnek, milyen forgatókönyv szerint kezdik a tanévet, de az már biztos, hogy az oltás kötelező a majdani bentlakóknak.

Hirdetés

Nem könnyű egyetemistának lenni és olcsó lakhatást találni Erdély legdrágább városában, és ez csak fokozódik azok számára, akik nem hajlandóak beoltani magukat.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem szenátusának keddi határozata értelmében

csak azok csíphetnek el egy helyet a bentlakásokban, akik be vannak oltva.

Igazolniuk kell, hogy tíz nap eltelt a második dózis után, esetenként azt, hogy átestek a fertőzésen, és legalább 15, de nem több, mint 180 nap telt el a pozitív teszt óta. Ugyanezek a feltételek érvényesek a bentlakások alkalmazottaira is – már ha továbbra is az egyetemnek akarnak dolgozni.

Csak kivételes esetekben tekintenek el a koronavírus elleni oltás kötelezettségétől, például más szabályozás érvényes a külföldről érkező, tartózkodási engedéllyel még nem rendelkező egyetemistákra, illetve azokra is, akik egészségügyi okokból nem oltakozhatnak.

A szenátus a karokra bízta a döntést, hogy milyen forgatókönyv alapján (jelenléti, hibrid vagy online) kezdik el az új egyetemi évet,

annak függvényében, mennyire képesek az aktuális járványtani szabályokat betartani az oktatási helyszíneken. Daniel David rektor elmondása szerint a jelenléti oktatás a cél, de nem mindenáron. Nem kockáztathatják az egyetemi közösségek tagjainak és a város lakóinak egészségét.

Hirdetés

Az egyetemistáknak túl sok választási lehetőségük nincs, ha szeretnének bejutni egy bentlakásba. Az egyetem összesen 17 bentlakással rendelkezik. Egy szoba lehet ötágyas, háromagyas, vagy kétágyas, a havi befizetési díj ennek függvényében 100 lejtől akár 100 euróig is terjedhet. A lakásbérleti díjak évről évre elszálltabbak a kincses városban,

ma már egy kétszobás lakást 400 euró alatt csak nehezen lehet találni, vagy ha mégis, akkor az olyan is…

Ilyen árak mellett nem valószínű, hogy az oltási kötelezettség miatt üresek maradnak a bentlakások, főleg annak fényében, hogy eddig is hatalmas túljelentkezés volt.

Hirdetés